Glifosat – czym jest?

Glifosat (ang. glyphosate) jest herbicydem używanym w rolnictwie. Stosuje się go w celu niszczenia zarówno chwastów, jak i innych roślin zagrażających wzrostowi upraw. 

Glifosat został po raz pierwszy zarejestrowany do użytku w USA w 1974 roku. Jest jednym z najczęściej stosowanych herbicydów w Stanach Zjednoczonych. Jak już wcześniej wspominaliśmy, używa się go w rolnictwie, ale także w leśnictwie, na trawnikach i ogrodach oraz na chwasty na terenach przemysłowych. Niektóre produkty zawierające glifosat kontrolują również rośliny wodne. Jest substancją nieselektywną, co oznacza, że zabija większość roślin. Jak dokładnie działa? Zapobiega wytwarzaniu przez rośliny określonych białek potrzebnych do ich wzrostu. Glifosat zatrzymuje specyficzny szlak enzymatyczny, czyli szlak kwasu szikimowego, który jest niezbędny dla roślin i niektórych mikroorganizmów. Forma soli sodowej glifosatu służy do regulacji wzrostu roślin i dojrzewania określonych upraw. 

Jak widać dla niektórych, jest związek potrzebny, jednak dla ludzi może być on niebezpieczny. Otóż substancja ta była głównym bohaterem afery Monsanto, gdzie firma produkująca żywność zataiła używanie roundupu (inaczej glifosatu) do kontrolowania wzrostu ich roślin. Wszystko przez działanie rakotwórcze tej substancji. 

 

Dlaczego glifosat może być niebezpieczny?

Czysty glifosat ma niską toksyczność, jednak zazwyczaj w użyciu jest on łączony z innymi składnikami, które pomagają glifosatowi dostać się do roślin. Komponenty towarzyszące mogą sprawić także, że sam produkt spożywczy wyprodukowany z roślin będzie bardziej toksyczny. Mówi się, że produkty zawierające glifosat mogą powodować podrażnienie oczu lub skóry. Osoby, które wdychały mgiełkę aerozolu z produktów zawierających glifosat, odczuwały podrażnienie nosa i gardła. Połknięcie produktów z glifosatem może powodować zwiększone wydzielanie śliny, oparzenia jamy ustnej i gardła, nudności, wymioty i biegunkę. Zgłoszono zgony w przypadkach celowego spożycia sporej ilości tego związku. 

W tej kwestii zagrożone są również zwierzęta, szczególnie jeśli dotkną lub zjedzą rośliny, które są jeszcze mokre od produktów zawierających glifosat. Może się to u nich objawiać ślinieniem, wymiotami, biegunką, obniżeniem apetytu i sennością. 

Co więcej, glifosat został oznaczony jako prawdopodobny czynnik rakotwórczy przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem Światowej Organizacji Zdrowia. W rzeczywistości ta substancja chemiczna jest obecnie przedmiotem kilku procesów sądowych.

Inne raporty wykazują, że związek może przyczyniać się również do rozwoju autyzmu, celiaklii, nietolerancji glutenu, niepłodności, Alzhaimera oraz cukrzycy. Odmienne zdanie na ten temat ma Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności, który twierdzi, że nie ma takiego zagrożenia.

 W jakich produktach znajduje się glifosat?

Europejska Wspólnota Gospodarcza opublikowała 15 sierpnia 2018 r. raport, który ujawnił, że glifosat był obecny w 43 z 45 próbek produktów wykonanych z owsa (i nie tylko) uprawianego w sposób konwencjonalny. Są to przede wszystkim takie produkty jak:

  • płatki śniadaniowe (owsiane, pszeniczne, kukurydziane),
  • musli,
  • batoniki zbożowe. 

 

Glifosat może być obecny praktycznie w każdym produkcie zbożowym, również we wszelkiego rodzaju mąkach. Co ciekawe znajduje się jego śladowe ilości także w roślinach z upraw ekologicznych. 

 

Podsumowując, glifosat może być szkodliwy dla naszego zdrowia. Mimo to Komisja Europejska przedłużyła zezwolenie na stosowanie tego związku do 2031. Warto więc dokładnie sprawdzać skład wybieranych produktów, z uwzględnieniem ich pochodzenia. Jeśli chcesz jeszcze lepiej zadbać o swoje zdrowie, możesz wspomóc się wlewami detoksykującymi.