Zaznacz stronę

Mikrobiota jelitowa – dlaczego jest tak ważna?

najczestsze-objawy-spadku-testosteronu-i-hormonalna-terapia-zastepcza-testosteronem-trt

Mikrobiota jelitowa – dlaczego jest tak ważna?

Przewód pokarmowy człowieka charakteryzuje się najbardziej zróżnicowaną i liczną społecznością mikroorganizmów w porównaniu do innych części ciała, zawierając około 100 bilionów mikrobów. Liczne doniesienia naukowe skupiają się na badaniu związków między tymi mikroorganizmami a kluczowymi funkcjami biologicznymi, takimi jak trawienie składników odżywczych, metabolizm i funkcjonowanie układu odpornościowego. Odkrycia ostatnich dwóch dekad podkreślają głęboki udział mikrobioty jelitowej w tych procesach.

Mikrobiota jelitowa – czym jest?

Mikrobiota jelitowa to zespół mikroorganizmów kolonizujących jelito. Jest zróżnicowana i obejmuje sześć głównych rodzajów bakterii, w tym Firmicutes, Bacteroidetes, Actinobacteria, Proteobacteria, Fusobacteria i Verrucomicrobia, z Firmicutes i Bacteroidetes jako dominującymi grupami. W kontekście grzybów, czyli mykobiomu jelitowego, najbardziej znane gatunki to Candida, Saccharomyces, Malassezia i Cladosporium. Mikroflora jelitowa zawiera również wirusy, fagi oraz archeony, z Methanobrevibacter smithii jako jednym z głównych przedstawicieli archeonów [1].

Ludzka mikrobiota jelitowa „rozwija” się od pierwszych dni życia. Badania pokazują, że już sam rodzaj porodu może istotnie wpływać na jej skład, a dzieci rodzące się przez cesarskie cięcie, w porównaniu z dziećmi rodzonymi siłami natury, mają słabsze zróżnicowanie mikrobioty układu pokarmowego w okresie pierwszych miesięcy życia [2]. U ludzi mikroflora jelitowa może się także różnić w zależności od wieku i czynników środowiskowych (na przykład stosowania leków). Ogólnie rzecz biorąc, różnorodność mikroflory wzrasta w okresie pomiędzy dzieciństwem a dorosłością i maleje w starszym wieku (powyżej 70. roku życia) [3].

Jakie funkcje pełni mikrobiota jelitowa?

Rola mikrobioty jelitowej w organizmie ludzkim jest niezwykle ważna i zróżnicowana.

  • Odgrywa ona zasadniczą rolę w ochronie przed patogenami poprzez kolonizację śluzówek, produkcję czynników antybakteryjnych i stymulowanie układu immunologicznego. Działa także jako regulator w procesach podziału i różnicowania komórek nabłonkowych, co ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie procesów metabolicznych i trawiennych, a także na regulację wydzielania insuliny i modyfikację oporności na insulinę.
  • Ponadto, mikrobiota jest zaangażowana w prawidłowe funkcjonowanie osi jelito-mózg, co pokazuje jej wpływ na funkcje neurologiczne i zdrowie psychiczne. Zmiany w składzie mikrobioty mogą prowadzić do problemów z przepuszczalnością jelit, zaburzeń procesów trawiennych i metabolicznych, a także do podatności na zaburzenia psychiczne i nastrojowe.
  • Istotną funkcją mikrobioty jest również wpływ na procesy trawienne, szczególnie w metabolizowaniu składników pokarmowych ludzkie na przyswajalne produkty końcowe, jak krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które mają znaczący wpływ dla zdrowia jelit.
  • Mikrobiota jelitowa jest również odpowiedzialna za syntezę niezbędnych witamin, co podkreśla jej rolę w utrzymaniu ogólnego stanu zdrowia i witalności organizmu. Zmiany w mikrobiocie spowodowane dietą lub antybiotykoterapią mogą mieć długofalowe skutki dla zdrowia, w tym zmiany poziomu witamin i innych istotnych biomolekuł [4].

Dysbioza jelitowa – objawy zaburzeń mikrobioty jelitowej

Objawy dysbiozy jelitowej są zróżnicowane. Mogą obejmować szereg dolegliwości ze strony układu pokarmowego jak i całego ustroju. Osoby, u których skład mikrobioty jelitowej jest zaburzony często skarżą się na problemy takie jak bóle brzucha, wzdęcia, zgaga, biegunki lub zaparcia.

Dysbioza jelitowa może również wiązać się z szerszymi problemami zdrowotnymi, takimi jak zaburzenia odpornościowe, metaboliczne i psychiczne, w tym depresja czy zaburzenia lękowe. Została także powiązana z chorobami takimi jak cukrzyca typu 2, otyłość, celiakia, zespół jelita drażliwego, a nawet choroby sercowo-naczyniowe [4,5].

Skąd jednak bierze się dysbioza? Do jej występowania może przyczyniać się  dużo rozmaitych czynników, w tym oczywiście styl życia. „Śmieciowe”, mało odżywcze i wysoko przetworzone jedzenie, przewlekły stres, brak snu i odpoczynku oraz aktywności fizycznej czy przewlekłe niedobory – to tylko niektóre ze składowych, mogących wpływać na zaburzenia mikrobioty jelitowej. Warto także wspomnieć o nadużywaniu leków zobojętniających z grupy inhibitorów pompy protonowej (IPP), które od pewnego czasu dostępne są bez recepty, a w konsekwencji dłuższego stosowania negatywnie oddziałują na mikrobiom [6].

Jak wesprzeć mikrobiotę jelitową – dietetyka kliniczna Wrocław

Jak w takim razie stwierdzić dysbiozę jelitową? W diagnostyce dysbiozy jelitowej kluczowe jest badanie mikroflory jelit, które pozwala określić jakościowy i ilościowy skład bakterii kolonizujących układ pokarmowy. Dla pełniejszej diagnozy i odpowiedniego leczenia zaleca się konsultację ze specjalistą gastroenterologiem oraz dietetykiem, który podpowie jak dostosować odpowiednią dietę i terapię do indywidualnych potrzeb pacjenta​. Leczenie opiera się m.in. na właściwie skomponowanym jadłospisie i celowanej probiotykoterapii, co ma na celu przywrócenie prawidłowej flory bakteryjnej​, w czym pomóc może właśnie dietetyka kliniczna.

To dziedzina zajmująca się opracowywaniem programów żywieniowych mających na celu poprawę lub utrzymanie zdrowia pacjentów. Dietetycy kliniczni pracują w środowiskach medycznych. Ich głównym zadaniem jest tworzenie zindywidualizowanych planów żywieniowych na podstawie konkretnych potrzeb medycznych i stanów zdrowia pacjentów. W swojej pracy mogą ponadto korzystać z rozmaitych rozwiązań, jak np. racjonalna fitoterapia czy odpowiednio dobrane probiotyki. Ich rola w odbudowie mikrobiomu jelitowego jest zatem nieoceniona.

Dietetyk Wrocław – Anna Henzel

Jeśli poszukujesz dietetyka we Wrocławiu, który pomoże przywrócić Ci dobrą kondycję jelit, zaburzoną np.  na tle inny problemów zdrowotnych, stosowanej farmakoterapii, spożywania alkoholu czy niewłaściwej diety – zapraszamy do kliniki VitMeUp. Nasza wybitna specjalistka – dietetyk Anna Henzel będzie w tej kwestii nieocenioną pomocą.

Chętnie odpowiemy nawet na najtrudniejsze pytania!

Sprecyzuj dział, którego dotyczy zapytanie:

Bibliografia:

  1. Hillman, E. T., Lu, H., Yao, T. & Nakatsu, C. H. Microbial ecology along the gastrointestinal tract. Microbes Environ.32, 300–313 (2017).
  2. https://forumpediatrii.pl/artykul/ciecie-cesarskie-a-mikrobiom-przewodu-pokarmowego [data wejścia: 15.04.2024].
  3. Rinninella, E. et al. What is the healthy gut microbiota composition? A changing ecosystem across age, environment, diet, and diseases. Microorganisms. 7, 14 (2019).
  4. Hou, K., Wu, ZX., Chen, XY. et al. Microbiota in health and diseases. Sig Transduct Target Ther 7, 135 (2022). https://doi.org/10.1038/s41392-022-00974-4
  5. Gałęcka M, Basińska AM, BArtnicka A. Znaczenie mikrobioty jelitowej
    w kształtowaniu zdrowia człowieka – implikacje w praktyce lekarza
    rodzinnego. Forum Medycyny Rodzinnej 2018, tom 12, nr 2, 50–59.
  6. Węgielska I, Suliburska J. Wpływ leków na mikroflorę jelitową. Forum Zaburzeń Metabolicznych 2016, tom 7, nr 1, 1–7.