Glutation

Glutation nazywany jest mistrzowskim przeciwutleniaczem. Po raz pierwszy został odkryty przez deRey-Pailhade’a  w 1888 roku i początkowo został nazwany filotionem ze względu na powinowactwo do grup tiolowych (philo = kochać i thion = grupy tiolowe w języku greckim).
Następnie Hopkins stwierdził obecność filotionu w mięśniach i wątrobie oraz wykazał, że składa się on z cysteiny i kwasu glutaminowego. Pod koniec 1921 roku Hopkins zmienił nazwę filotionu na glutation. Kilka lat później w 1929 r. Hopkins i Kendall  odkryli, że glutation jest trójaminokwasowym   peptydem i zawiera jeszcze glicynę (Glu-Cys-Gly).

Biosynteza glutationu przebiega w cytoplazmie niemal wszystkich komórek. W typowej komórce w wysokie stężenia glutationu występuje w cytoplazmie, mitochondriach i jądrze, jedynie w siateczce śródplazmatycznej stężenie jego jest znacznie niższe. Glutation ma zdolności do dużego neutralizowania  wolnych rodników.  W niektórych źródłach podaje się, że działa jak magnez przyciągając i neutralizując wolne rodniki. Jedna cząsteczka jest w stanie neutralizować aż do 1 000 000  wolnych rodników. Glutation bierze też udział w procesach naprawy uszkodzonych składników komórki (trzecia linia obrony), a przez to jest pośrednio zaangażowany w proces replikacji DNA.

Zalety stosowania glutationu

Glutation pomaga w zapobieganiu nadmiernego zwiększenia masy ciała, stanom pobudzenia nerwowego, uzależnieniu od alkoholu, cukru i kofeiny, alergiom, zapaleniom stawów, zaćmie oraz nowotworom płuc, skóry, gruczołu krokowego i pęcherza moczowego.
Glutation zapewnia również inne korzyści dla zdrowia takie jak: więcej energii, lepsza praca centralnego układu nerwowego,  oraz  zmniejsza wpływ stresu na organizm. Bierze również udział w przekazywaniu sygnałów oraz usprawnianie transportu związków przez błony komórkowe. W procesach neutralizacji  wolnych rodników potrzebna jest też obecność witaminy B1 i B2.
Glutation chroni komórki przed skutkami promieniowania. Działa także jako jeden z najsilniejszych środków odtruwających organizm. Okazuje się, że co najmniej 12 związków karcenogennych jest wrażliwych na działanie glutationu. Glutation może je neutralizować lub reguluje aktywności potencjalnie toksycznych związków.

Po neutralizacji glutation jest usuwany z organizmu razem z żółcią albo moczem. Istnieje prawdopodobieństwo, że z wiekiem proces odtruwania zmniejsza się z powodu mniejszej ilości produkcji glutationu. Okazuje się, że Wit. C wspomaga utrzymanie wysokiego poziomu glutationu, lecz nie zapewnia jego syntezy. Ponadto reguluje i usprawnia pracę przeciwutleniaczy dostarczanych z zewnątrz (np. Wit. C, E).
Ważną informacją jest, że ilość glutationu obniża się z wiekiem, a w wieku 40 lat u połowy populacji poziom może obniżyć się o 25-30%.

W badaniach wykazano, że choroby takie jak Alzheimer, Parkinson, zaćma i miażdżyca są związane ze spadkiem poziomu glutationu w tkankach zmienionych chorobowo. Glutation ma duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego.
Zdolności antyoksydacyjne limfocytów zależą od możliwości uzupełniania własnych zasobów glutationu. Jest to związane szczególnie przy produkcji limfocytów wspomagających CD4 i CD8, należących do limfocytów T.
Glutation poprzez pobudzanie organizmu w procesie usuwania toksyn, wolnych rodników i eliminację procesów zapalnych powoduje usprawnianie układu krążenia, przez co wpływa na sprawne funkcjonowanie organów wewnętrznych, a to prowadzi do wyższego poziomu energii i lepszej wydolności organizmu i ponad 13% wzrost siły mięśniowej i wytrzymałości.


Co powoduje spadek glutationu w naszym organizmie?

Przyczyna to urazy, stres (mentalny i fizyczny), leki, zanieczyszczenia środowiska, zła dieta. Dłuższa młodość to nie tylko sprawne funkcjonowanie naszych organów, ale także wydolność naszych mięśni i elastyczność stawów. Bez glutationu komórki podlegałyby nieustającemu utlenianiu i niszczeniu, organizm wykazywałby słabą odporność na zakażenia bakteryjne, wirusowe i rozwój komórek nowotworowych, a wątroba uległaby uszkodzeniu pod wpływem gromadzących się w niej toksyn. Jean Carper, autorka bestselleru Stop aging now! pisze:

Musisz utrzymywać wysoki poziom glutationu, jeśli chcesz zachować młodość i żyć dłużej. Wysoki poziom glutationu w krwi prognozuje dobre zdrowie wraz z upływem lat i długie życie. Niski poziom – choroby oraz wczesną śmierć.

Żaden inny antyoksydant nie jest tak ważny dla ogólnego stanu zdrowia jak glutation. Stanowi on bowiem regenerator komórek odpornościowych oraz najbardziej wartościowy czynnik detoksykujący w organizmie. Niski poziom glutationu odnotowuje się w przedwczesnym procesie starzenia się. W tej sytuacji możliwość regulowania poziomu glutationu w komórkach może stanowić niezmiernie ważny czynnik wspomagający leczenie.

Wzrost poziomu glutationu jest korzystny we wszystkich stanach chorobowych, którym towarzyszy spadek poziomu glutationu. Badania ostatnich lat wskazują, że w ośrodkowym układzie nerwowym glutation pełni rolę swoistego neuromodulatora neurotransmisji glutaminianergicznej oraz nowego neuroprzekaźnika. Badania z dziedziny fizjologii wysiłku wykazały, że podniesiony poziom glutationu poprawia funkcje immunologiczne i odporność na infekcje. Glutation zmniejsza uszkodzenia mięśni, skraca czas regeneracji organizmu, zwiększa siłę i wytrzymałość. Przełącza dodatkowo metabolizm z syntezy tłuszczu na rozwój mięśni.

 

Glutation i znaczenie dla osób starszych

Wspomaga organizm w odtruwaniu, utrzymaniu prawidłowej wagi ciała, wspomaga układ immunologiczny. Jest ważny dla regeneracji organizmu, zmniejsza stany zapalne, chroni nasze komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi,. Dodaje nam energii i ma wpływ na długość i jakość naszego codziennego życia. Zabezpiecza nasz organizm przed chorobami neurodegeneracyjnymi, które w XXI wieku dotykają coraz większej grupy ludzi.

Glutation w sporcie

Poziom glutationu u osób trenujących ma ogromne znaczenie dla ich wyników sportowych. Przez zwiększanie masy mięśniowej i wytrzymałości organizmu, szybszej regeneracji potreningowej, sprawnie działającego układu nerwowego. Ma wpływ na redukcję stresu przedstartowego. Szeroko badany i stosowany w wielu krajach był wpływ glutationu na sportowców. Najbardziej znane badania pochodzą ze Wschodnich Niemczech ( NRD) i USA.

 

 

Artykuł napisany przez mgr Sławomira Stadnika