Zaznacz stronę

Leczenie choroby Hashimoto w kontekście dietetyki klinicznej. Dieta i suplementacja w przebiegu Hashimoto

leczenie-hashimoto

Leczenie choroby Hashimoto w kontekście dietetyki klinicznej. Dieta i suplementacja w przebiegu Hashimoto

Hashimoto, czyli przewlekłe limfocytarne zapalenie tarczycy to schorzenie, podczas którego dochodzi do produkowania przez układ odpornościowy przeciwciał wyniszczających tarczycę, prowadząc tym samym do jej niedoczynności. Leczenie tej choroby polega przede wszystkim na przyjmowaniu brakujących hormonów tarczycy, a także na odpowiednio skomponowanej diecie i suplementacji – uwzględniających elementy o działaniu przeciwzapalnym. Leczenie Hashimoto wymaga więc wsparcia dietetyka klinicznego, jako uzupełnienie głównej terapii, prowadzonej najczęściej przez lekarza endokrynologa.

Czym jest choroba Hashimoto?

Hashimoto to przewlekłe autoimmunologiczne zapalenie tarczycy. Zalicza się ją więc do chorób autoimmunologicznych. U zdrowych pacjentów układ odpornościowy zabezpiecza organizm przed zakażeniami. W przypadku opisywanego schorzenia, na skutek nieprawidłowego pobudzenia układu immunologicznego, dochodzi do produkcji przeciwciał, które negatywnie wpływają na funkcjonowanie tarczycy. W rezultacie rozwija się przewlekłe zapalenie, które wraz z biegiem czasu powoli niszczy ten gruczoł, co prowadzi do ograniczenia produkcji istotnych hormonów – kluczowych w kontekście funkcjonowania całego organizmu.

Warto wiedzieć: nazwa tej choroby pochodzi od nazwiska japońskiego chirurga Hakaru Hashimoto, który w 1912 roku opisał 4 przypadki osób chorujących na Hashimoto.

Wśród przyczyn Hashimoto wymienia się przede wszystkim predyspozycje genetyczne. U pacjentów, u których występują tego typu obciążenia, schorzenia autoimmunologiczne mogą rozwijać się pod wpływem określonych czynników środowiskowych, takich jak między innymi narażenie na działanie związków chemicznych, palenie tytoniu czy zakażenia bakteryjne i wirusowe. W kontekście rozwoju choroby Hashimoto duże znaczenie może mieć także dieta. Przykładowo – badania pokazują, że istnieje wyraźny związek między nadmiernym spożyciem jodu a częstością występowania opisywanego schorzenia.

Warto wiedzieć: choroba ta jest najczęstszą przyczyną niedoczynności tarczycy.

Wpływ Hashimoto na niedoczynność tarczycy

U osób z Hashimoto możliwe jest więc współwystępowanie niedoczynności tarczycy – choroby, w której ten ważny gruczoł produkuje niewystarczającą ilość hormonów. Na skutek stanu zapalnego w organizmie, a tak właściwie przewlekłego limfocytarnego zapalenia tarczycy, dochodzi do wyniszczenia komórek pęcherzykowych tego gruczołu, co może stanowić przyczynę rozwoju niedoczynności tarczycy. Warto natomiast podkreślić, że niedoczynność tarczycy przy współwystępowaniu Hashimoto nie pojawia się u wszystkich pacjentów. Choroby te mogą rozwijać się zarówno łącznie, jak i oddzielnie.

Warto wiedzieć: wśród osób z niedoczynnością tarczycy przyczyną rozwiniętego u nich zaburzenia bywają przede wszystkim choroby przysadki lub podwzgórza, niektóre leki, niedobory jodu oraz poporodowe zapalenie tarczycy. W przypadku choroby Hashimoto natomiast czynnikiem, który sprzyja jego rozwojowi, jest w szczególności genetyka, środowisko oraz nieodpowiedni styl życia.

Jak się objawia Hashimoto?

Objawy pojawiające się w przebiegu niedoczynności tarczycy i choroby Hashimoto są w wielu przypadkach bardzo podobne. Pacjenci cierpiący na pierwszą z wymienionych chorób skarżą się w szczególności na zimne dłonie i stopy, wypadanie włosów, znaczny spadek energii, ospałość, zmęczenie, a także trudności w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Również wśród pacjentów z chorobą Hashimoto możliwe jest pojawienie się takich symptomów, natomiast zazwyczaj przy jednoczesnym występowaniu wahań nastroju, drażliwości, problemów z koncentracją, stanów lękowych, problemów z płodnością oraz obfitych bądź nieregularnych miesiączek.

Warto wiedzieć: objawy typowe dla autoimmunologicznego zapalenia tarczycy wynikają przede wszystkim ze spowolnienia przemian metabolicznych zachodzących w organizmie pacjenta.

Hashimoto często daje o sobie znać poprzez:

  • przyrost masy ciała;
  • senność, osłabienie i ogólne spowolnienie;
  • ograniczenie wydolności fizycznej;
  • nawracające zaparcia;
  • chłodne dłonie i stopy;
  • zaburzenia miesiączkowania, a w tym m.in.:
    – obfite krwawienia miesiączkowe,
    – zmiany w długości cyklu,
    – niepłodność,
    – problem z donoszeniem ciąży;
    • osłabienie libido;
    • zaburzenia wzwodu;
    • podwyższone stężenie cholesterolu;
    • niedokrwistość;
    • objawy związane z kondycją skóry i włosów, a w tym np.:
      – sucha i blada skóra o żółtawym zabarwieniu,
      – nadmierne rogowacenie naskórka,
      – obrzęk podskórny, tzw. obrzęk śluzowaty,
      – suche, łamliwe włosy,
      – wypadanie brwi,
      – przerzedzenie owłosienia;
      • objawy neurologiczne, a w tym m.in.:
        – mononeuropatie, takie jak np. zespół cieśni nadgarstka,
        – parestezje, takie jak np. mrowienie czy drętwienie;
        • objawy psychiczne, a w tym m.in.:
          – ograniczenie zdolności koncentracji uwagi;
          – zaburzenia pamięci;
          – depresja – subkliniczna bądź jawna,
          – wahania nastroju,
          – symptomy choroby afektywnej dwubiegunowej lub psychozy paranoidalnej.

          Jakie choroby towarzyszą często Hashimoto?

          • Celiakia
          • Miastenia
          • Zespół Sjögrena
          • Anemia złośliwa
          • Zespół Downa
          • Zespół Turnera
          • Zespół Klinefeltera
          • Niedoczynność przytarczyc
          • Niedoczynność nadnerczy
          • Niedoczynność gonad
          • Niedoczynność wysepek trzustkowych

          Jak się rozpoznaje chorobę Hashimoto?

          Pierwszym krokiem w procesie diagnostyki zapalenia tarczycy Hashimoto bywa nierzadko badanie palpacyjne wykonywane na szyi pacjenta. Wśród osób cierpiących na takie schorzenie bardzo często dochodzi do anihilacji tarczycy przez organizm, co jest równoznaczne z szybkim pomniejszeniem jej objętości. Kiedy więc specjalista zauważa, że opisywany gruczoł jest nienaturalnie mały, to kieruje następnie pacjenta na badania krwi. Celem diagnostyki jest na tym etapie identyfikacja stężenia hormonów tarczycy, a dokładnie tyroksyny (TSH). Przy czym wśród wyników badań, które mogą wskazywać na Hashimoto, znajduje się przede wszystkim:

          • podwyższony poziom przeciwciał TPO,
          • hipoechogeniczny miąższ w USG,
          • nieodpowiednie stężenie TSH.

          Hashimoto – leczenie

          Leczenie Hashimoto polega tak właściwie na leczeniu niedoczynności tarczycy, czyli na przyjmowaniu przez pacjenta środków uzupełniających niedobory hormonów o nieprawidłowej podaży. Ma to na celu normalizację stężenia TSH i przywrócenie prawidłowego funkcjonowania organizmu. W przypadku osób z chorobą Hashimoto i niedoczynnością tarczycy leczenie lewotyroksyną (produkowaną syntetycznie; taką samą jak hormon wytwarzany w tarczycy) odbywa się przez całe życie pacjenta. Osoby z chorobą Hashimoto powinny również zadbać o stosowanie właściwej, odpowiednio zbilansowanej diety o działaniu przeciwzapalnym.

          Warto wiedzieć: w przypadku większości pacjentów z limfocytarnym zapaleniem tarczycy podstawowym elementem procesu terapeutycznego jest stałe leczenie substytucyjne, czyli uzupełnianie brakujących hormonów tarczycy.

          Dietetyk kliniczny i dieta w chorobie Hashimoto

          I choć przyjmowanie soli sodowej lewotyroksyny, będącej analogiem tyroksyny, jest kluczowe wśród większości pacjentów, to indywidualnie opracowany jadłospis ma równie duże znaczenie. Postępowanie dietetyczne w chorobie Hashimoto polega przede wszystkim na stosowaniu diety bogatej w składniki odżywcze wspomagające prawidłową pracę tarczycy. Celem żywienia jest wówczas usprawnienie procesu syntezy hormonów T3 i T4, a także poprawa ogólnej kondycji organizmu za pomocą eliminacji żywności o wysokim stopniu przetworzenia oraz związków antyodżywczych.

          Warto wiedzieć: pacjenci cierpiący na tę chorobę wymagają nierzadko wsparcia nie tylko endokrynologa, ale i dietetyka klinicznego, który przedstawia im konkretne zasady diety przy Hashimoto.

          Dieta przy Hashimoto – zalecenia żywieniowe 

          W diecie osób z chorobą Hashimoto powinny znaleźć się przede wszystkim produkty, które nie są klasyfikowane jako wysokoprzetworzone. Dietetycy kliniczni zalecają także wybieranie żywności o dużej zwartości błonnika: Hashimoto prowadzi do spowolnienia perystaltyki jelit, a błonnik pobudza jelita do pracy, usuwając jednocześnie zalegające w organizmie toksyny. Duże ilości tego związku znaleźć można między innymi w karczochach, kiełkach, bananach, jabłkach, migdałach oraz produktach z pełnego ziarna zbóż. Kluczowe jest też spożywanie białka, ale w postaci mięsa, jajek oraz wybranych produktów skrobiowych.

          Warto wiedzieć: osoby z Hashimoto powinny uważać na mleko, twaróg i jogurty – jeśli zdiagnozowano u nich nietolerancję laktozy, częstą w przypadku niedoczynności tarczycy.

          Tego warto unikać przy Hashimoto:

          • kotlety z soi, olej sojowy,
          • gotowe wędliny,
          • lecytyna sojowa,
          • produkty zawierające gluten,
          • alkohol,
          • kawa,
          • herbata,
          • batoniki, cukierki, czekoladki,
          • ryż,
          • kukurydza,
          • orzechy,
          • pomidory,
          • papryka,
          • jagody goi,
          • produkty mleczne: mleko, jogurty, twaróg.

          Te produkty warto spożywać przy Hashimoto:

          • banany,
          • jabłka,
          • buraki,
          • marchew,
          • awokado,
          • migdały,
          • fasola,
          • kasza,
          • soczewica,
          • produkty zbożowe, z pełnego ziarna zbóż,
          • ryby morskie – ze względu na kwasy tłuszczowe omega-3.

          Odpowiednia dieta w Hashimoto – czy to wystarczy?

          Aspekty postępowania dietetycznego w chorobie Hashimoto dotyczą nie tylko odpowiedniej diety, ale i właściwie zaplanowanej suplementacji. Nieocenione znaczenie może mieć na przykład suplementacja selenu: badania wykazały, że na skutek jego długotrwałego przyjmowania możliwe jest obniżenie stężenia anty-TPO oraz anty-TG. W przypadku osób z przewlekłym limfocytarnym zapaleniem tarczycy zwraca się też uwagę na potrzebę odpowiedniego zaopatrzenia organizmu w takie składniki pokarmowe jak na przykład żelazo, cynk, witamina D oraz antyoksydanty. Należy natomiast podkreślić, że sama dieta i suplementacja może nie wystarczyć. Kluczowe w leczeniu Hashimoto jest niewątpliwe wsparcie endokrynologa i ułożony przez niego plan terapeutyczny.

          Źródła:

          Wlewy witaminowe

          Odpowiednio skomponowana kroplówka witaminowa, jest idealnym sposobem nawadniającym organizm pacjentów i stanowi bardzo wydajną formę wspomagania leczenia chorych, ponieważ ma bardzo pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu człowieka.

          Trychologia

          Trychologia zajmuje się diagnozowaniem i leczeniem dolegliwości związanych z włosami i skórą głowy takimi jak:

          • nadmierne wypadanie włosów
          • łysienie
          • łupież
          • łojotokowe zapalenie skóry
          • atopowe zapalenie skóry
          • łuszczyca
          • przetłuszczanie się włosów i skóry głowy

          Medycyna estetyczna

          W ofercie medycyny estetycznej VitMeUp posiadamy:
          *zabiegi mezoterapii,
          *botoks,
          *nici,
          *lipoliza iniekcyjna,
          *peelingi.

          Badania diagnostyczne

          W naszej klinice posiadamy szeroki pakiet badań z oferty największej w Polsce sieć laboratoriów medycznych DIAGNOSTYKA.

          Badania można wykonać bez skierowania, a ich wyniki poznać online.

          Zaplanuj swoją wizytę z VitMeUp

          Kontakt

          Skontaktuj się z nami mailowo lub telefonicznie

          Wizyta

          Umów wizytę do swojego domu lub odwiedź jedną z kilku naszych placówek

          Zdrowie

          Spotkaj się z naszym wykwalifikowanym personelem medycznym i rozpocznij swoją ścieżkę leczenia!