Dietetyk kliniczny | Dietetyka kliniczna

Czym się zajmuje dietetyk kliniczny?

Dietetyk kliniczny to osoba odpowiedzialna za opracowywanie planów żywienia dla pacjentów cierpiących na konkretne schorzenia. Jest więc to specjalista zajmujący się oceną stanu odżywienia pacjenta i wspieraniem go w wypracowywaniu odpowiednich nawyków żywieniowych. Jednocześnie specjalizuje się on w leczeniu żywieniowym, mającym na celu poprawę kondycji zdrowotnej danej osoby.

Kim jest dietetyk kliniczny?

Dietetyk kliniczny ma wiedzę w szczególności z zakresu żywienia osób cierpiących na rozmaite schorzenia. W ramach swoich kompetencji zajmuje się więc przede wszystkim leczeniem żywieniowym – co ma kluczowe znaczenie w przypadku pacjentów, u których zdiagnozowano konkretne choroby czy inne dolegliwości zdrowotne. Taka osoba przeprowadza szczegółowy wywiad z pacjentem i analizuje na podstawie uzyskanych informacji (również na podstawie określonych badań) aktualny stan odżywienia danej osoby. Dzięki temu jest w stanie ułożyć dietę, która jest idealnie dopasowana do indywidualnych potrzeb.

Warto wiedzieć: Dietetyk kliniczny układa plany żywieniowe z uwzględnieniem specyfiki problemu zdrowotnego, z którym boryka się pacjent. W ten sposób wpływa na zapobieżenie powikłaniom choroby.

Nie oznacza to jednak, że zajmuje się on wyłącznie opracowywaniem planów dietetycznych. Do jego zadań należy także edukacja żywieniowa pacjenta cierpiącego na przykład na zaburzenia hormonalne Pomaga w ten sposób danej osobie w zmianie nawyków żywieniowych – co ma istotne znacznie w przypadku takich stanów jak między innymi insulinooporność. W zakresie jego działalności mieści się również promocja zdrowia, czyli zdrowego stylu życia.

Warto wiedzieć: Specjalista ten układa plany dietetyczne, których stosowanie ma na celu poprawę stanu zdrowotnego pacjenta. Poprzez swoje działania redukuje także ryzyko niepożądanej interakcji leków przyjmowanych przez daną osobą z pożywieniem, które składa się na jej dietę. Jego wsparcie sprawdza się więc m.in. u pacjentów leczonych za pomocą farmakoterapii.

Podstawowe zadania dietetyka klinicznego:

  • Ocena masy ciała i stanu odżywienia pacjenta
  • Ustalanie indywidualnego zapotrzebowania kalorycznego i na substancje odżywcze
  • Opracowywanie planów żywieniowych, z uwzględnieniem danego schorzenia
  • Kontrolowanie stanu zdrowia pacjenta podczas procesu terapeutycznego
  • Sporządzanie odpowiedniej dokumentacji dietetycznej
  • Edukowanie pacjenta w zakresie zdrowego żywienia

Czy dietetyk kliniczny to lekarz?

Z prawnego punktu widzenia dietetyk kliniczny nie jest lekarzem, w przeciwieństwie do na przykład internisty, radiologa, hematologa, onkologa, kardiochirurga, transplantologa, kardiologa, reumatologa, gastrologa czy urologa. Choć jest to specjalista w swojej dziedzinie, to nie ma uprawnień do wystawiania recept i zwolnień lekarskich. Niemniej to, czym się zajmuje się dietetyk kliniczny i tym samym jego szeroka wiedza w układaniu diety, dowodzą dużemu znaczeniu jego wsparcia w leczeniu pacjentów cierpiących na rozmaite schorzenia.

Warto wiedzieć: Taki dietetyk, podobnie jak lekarz, potrafi identyfikować symptomy chorobowe i na tej podstawie zlecać odpowiednie badania lub opracowywać plany dotyczące dalszej diagnostyki.

Wybierając dietetyka, bardzo ważne jest to, by zwrócić uwagę na jego wykształcenie. Istotny jest oczywiście szeroki zakres wiedzy i umiejętności, natomiast potwierdzeniem zgromadzonych kompetencji są niewątpliwie ukończone przez niego studia na kierunku Dietetyka kliniczna lub Dietetyka ze specjalizacją Dietetyka kliniczna. Osoba, która ukończyła studia na wskazanych kierunkach, ma wiedzę w szczególności z takich zakresów tematycznych jak:

  • toksykologia,
  • żywienie kliniczne,
  • anatomia człowieka,
  • biochemia żywności,
  • jakość produktów żywnościowych.

Jak wygląda wizyta u dietetyka klinicznego?

Konsultacje dietetyczne polegają w szczególności na przeprowadzeniu przez dietetyka wywiadu dotyczącego zdrowia i sposobu odżywiania się danego pacjenta. W ramach wizyty realizowana jest też analiza składu ciała oraz pomiary antropometryczne. Dietetyk ustala masę ciała pacjenta, długość i wzrost jego ciała, obwód głowy, obwód ramienia i obwód łydki. Określa także wskaźnik BMI. Otrzymane dane są następnie porównywane z biologicznymi układami odniesienia, czyli z normami przyjętymi dla danego parametru.

W kolejnym etapie współpracy z dietetykiem opracowywany jest plan dotyczący żywienia, uwzględniający preferencje i potrzeby pacjenta, w szczególności wynikające z jego aktualnego stanu zdrowia. Dietetyk określa cele dla danej osoby i wskazuje, w jaki sposób powinna ona dążyć do osiągnięcia oczekiwanych rezultatów. Podczas wizyty może on nawet przedstawić własne przepisy, składające się na kompletny jadłospis.

Kiedy warto zgłosić się do dietetyka klinicznego?

Do dietetyka klinicznego warto zgłosić się w szczególności wtedy, kiedy ze względu na chorobę konieczne jest stosowanie odpowiedniej diety – eliminującej ryzyko pogarszania się wyników danego pacjenta na skutek sposobu odżywiania się, który przyjął. Podstawowym celem pracy dietetyka specjalizującego się w praktyce klinicznej jest dbałość o zdrowie pacjenta borykającego się z jakimś problemem zdrowotnym. Przy czym na wizytę w jego gabinecie warto umówić się zaraz po dostrzeżeniu niepokojących objawów mogących mieć związek ze stosowaną dietą. W przeciwnym wypadku może dojść do poważnych zaburzeń metabolicznych. Do takich symptomów należą przede wszystkim:

  • niekorzystne wyniki badań krwi,
  • podniesiony poziom cukru we krwi,
  • podniesiony poziom cholesterolu,
  • ciągłe uczucie zmęczenia,
  • nagły spadek masy ciała,
  • nagły wzrost masy ciała.

Jakie choroby leczy dietetyk kliniczny?

Do takiego dietetyka dobrze więc zgłosić się na przykład wtedy, kiedy konieczna jest redukcja masy ciała czy poprawa wyników badań krwi. Należy jednak podkreślić, że taki specjalista zajmuje się przede wszystkim leczeniem żywieniowym osób cierpiących na konkretne schorzenia. Do chorób, w przypadku których sprawdza się wsparcie dietetyka klinicznego, należy między innymi cukrzyca typu 2, hipoglikemia, insulinooporność, anemia i niedokrwistość, dna moczanowa, alergie pokarmowe czy nietolerancje pokarmowe, a także rozmaite problemy z prawidłową pracą układu pokarmowego, na przykład zaparcia, biegunki czy wzdęcia.

Wskazania do wizyty u dietetyka klinicznego:

  • Cukrzyca typu 2
  • Insulinooporność
  • Hipoglikemia
  • Nadwaga i otyłość
  • Zaburzenia hormonalne
  • Zaburzenia miesiączkowania
  • PCOS
  • Osteoporoza
  • Tężyczka
  • Patologia ciąży
  • Endometrioza
  • Hashimoto
  • Anemia i niedokrwistość
  • Nadciśnienie tętnicze
  • Dna moczanowa
  • Alergie i nietolerancje pokarmowe
  • Zaparcia, biegunki, wzdęcia
  • Choroba wrzodowa żołądka
  • Refluks żołądkowo-przełykowy
  • Przerost flory bakteryjnej jelit (SIBO)
  • Zespół jelita drażliwego (IBS)
  • Łuszczyca
  • Choroby wątroby
  • Choroby trzustki
  • Choroby nerek
  • Choroba Gravesa-Basedowa
  • Hipercholesterolemia i zaburzenia lipidogramu
  • Niedoczynność i nadczynność tarczycy
  • Autoimmunologiczne zapalenie skóry (AZS)

Jaka jest różnica między dietetykiem a dietetykiem klinicznym?

Co istotne, taki dietetyk bardzo często utożsamiany jest z dietetykiem ogólnym – co jest oczywiście błędem ze względu na ich nieco odmienne przygotowanie do zawodu. Pierwszy z wymienionych specjalizuje się w opracowywaniu terapii z zakresu żywienia dopasowanego do potrzeb i preferencji pacjentów z rozmaitymi schorzenia czy innymi dolegliwościami dietozależnymi. A więc bada on zależności między układem pokarmowym a ogólnym stanem zdrowia danej osoby, czyli funkcjonowaniem wielu innych układów. Sprawdza, czy na przykład problem z utrzymaniem prawidłowej masy ciała jest związany z chorobą, na którą cierpi pacjent.

Warto wiedzieć: Od dietetyka ogólnego odróżnia go w szczególności pomoc pacjentom z konkretnymi jednostkami chorobowymi.

Dietetyk ogólny natomiast potrafi zadbać o zdrowie swoich pacjentów, ale przede wszystkim poprzez ich odpowiednią edukację żywieniową. Zajmuje się również promocją zdrowia. Co istotne, jest specjalistą interdyscyplinarnym. To ekspert, który ma wiedzę z zakresu anatomii, biochemii, medycyny, fizjologii, psychologii i technologii żywienia. Przy czym jego praca polega w szczególności na budowaniu nawyków żywieniowych oraz na analizie i poprawie związanych z tym błędów. Dietetyk kliniczny natomiast koncentruje się na dietoterapii i profilaktyce schorzeń dietozależnych.

Czym się zajmuje dietetyk sportowy?

Kolejne pojęcia łączone z dietetyką kliniczną to w szczególności „lekarz sportowy” oraz „dietetyk sportowy”. Należy więc podkreślić, że osoby specjalizujące się w pierwszej ze wskazanych dziedzin opracowują jadłospisy dla osób cierpiących na konkretne schorzenia. Eliminują przy tym ryzyko wystąpienia niepożądanych interakcji pomiędzy przyjmowanymi przez pacjenta lekami a spożywaną przez niego żywnością. Dietetyk sportowy natomiast udziela porad dotyczących odżywiania się osobom, które intensywnie uprawiają aktywność fizyczną. Pomaga on im również w utrzymaniu odpowiedniej diety.

Ile kosztuje konsultacja u dietetyka i plan dietetyczny?

Na cenę konsultacji dietetycznej wpływa oczywiście jej zakres. Kluczowe jest to, czy wizyta obejmuje wyłącznie omówienie stanu zdrowotnego pacjenta, a w tym wyników jego badań, czy również przygotowanie jadłospisu. Dlatego w celu poznania szczegółowych informacji na temat cennika VitMeUp prosimy o bezpośredni kontakt z naszą kliniką.

Umów się na wizytę do naszego dietetyka klinicznego i dowiedz się, jaka dieta jest odpowiednia dla Twojego organizmu. Nie potrzebujesz w tym celu skierowania od lekarza rodzinnego.

Źródła:

Clinical and cost benefits of medical nutrition therapy by registered dietitian nutritionists for management of dyslipidemia: A systematic review and meta-analysis | PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30055973/

Role of dietitian in obese patients care | PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33297688/

Structured Review of the Value Added by the Registered Dietitian to the Care of Gastrointestinal Cancer Patients | PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32822097/

The role of dietitian clinical judgement in the nutrition care process within the acute care setting: a qualitative study | Wiley Online Library https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jhn.12820

The vital role of nutrition and dietetics in the clinical management of disease and injury | Wiley Online Library https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1747-0080.12787

Underrecognition of Malnutrition in Advanced Cancer: The Role of the Dietitian and Clinical Practice Variations | Sage Journals https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/1049909116639969

Wlewy witaminowe

Odpowiednio skomponowana kroplówka witaminowa, jest idealnym sposobem nawadniającym organizm pacjentów i stanowi bardzo wydajną formę wspomagania leczenia chorych, ponieważ ma bardzo pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu człowieka.

Trychologia

Trychologia zajmuje się diagnozowaniem i leczeniem dolegliwości związanych z włosami i skórą głowy takimi jak:

  • nadmierne wypadanie włosów
  • łysienie
  • łupież
  • łojotokowe zapalenie skóry
  • atopowe zapalenie skóry
  • łuszczyca
  • przetłuszczanie się włosów i skóry głowy

Medycyna estetyczna

W ofercie medycyny estetycznej VitMeUp posiadamy:
*zabiegi mezoterapii,
*botoks,
*nici,
*lipoliza iniekcyjna,
*peelingi.

Badania diagnostyczne

W naszej klinice posiadamy szeroki pakiet badań z oferty największej w Polsce sieć laboratoriów medycznych DIAGNOSTYKA.

Badania można wykonać bez skierowania, a ich wyniki poznać online.

Zaplanuj swoją wizytę z VitMeUp

Kontakt

Skontaktuj się z nami mailowo lub telefonicznie

Wizyta

Umów wizytę do swojego domu lub odwiedź jedną z kilku naszych placówek

Zdrowie

Spotkaj się z naszym wykwalifikowanym personelem medycznym i rozpocznij swoją ścieżkę leczenia!