Wlew dożylny z Aminokwasów – cena, koszt, wskazania, opinie
Spis treści:
- Wlew dożylny z aminokwasów – cena, koszt, wskazania, opinie
- Czym są aminokwasy i jakie mają znaczenie dla organizmu?
2.1 Kwasy aminowe endogenne i egzogenne
2.2 Znaczenie aminokwasów dla organizmu człowieka - W czym jest najwięcej aminokwasów
- Aminokwasy we wlewach
- Kroplówka z aminokwasami – klinika witaminowa
- Po co stosować kroplówki z aminokwasami?
- Czy wlewy dożylne są bezpieczne?
Wlew dożylny z aminokwasów – cena, koszt, wskazania, opinie
Witaminowe wlewy dożylne z aminokwasów to kroplówki, które zostały skomponowane w taki sposób, by odpowiadały na konkretne zapotrzebowania. W naszym centrum medycznym zostały one przygotowane w szczególności z myślą o kobietach i mężczyznach intensywnie uprawiających sport, a także chcących poprawić wytrzymałość swoich mięśni. Zastosowanie wlewu dożylnego z kwasów aminowych jest też wyborem osób pragnących polepszyć swoją koncentrację oraz funkcjonowanie układu hormonalnego.
Czym są aminokwasy i jakie mają znaczenie dla organizmu?
Aminokwasy, nazywane również kwasami aminowymi, stanowią grupę organicznych związków chemicznych, w których składzie znaleźć można zasadową grupę aminową oraz grupę karboksylową – COOH bądź, w ogólnym ujęciu, dowolną grupę kwasową. Wyróżnia się cztery rożne grupy aminowe: pierwszorzędową (−NH2), drugorzędową (−NHR), trzeciorzędową (−NH2) oraz czwartorzędową amoniową (−NH+3). Kwasy aminowe są więc związkami dwufunkcyjnymi, których cząsteczki zawierają grupy karboksylowe COOH i aminowe NH2.
Te związki organiczne występują we wszystkich organizmach żywych. Badania pokazują, że poznano dotychczas 300 różnych aminokwasów, spośród których 20 α‐aminokwasów uznaje się za składniki białek i peptydów. Reszta występuje w stanie wolnym, w tzw. puli aminokwasowej, która jest niejednakowa dla różnych tkanek i organizmów. Cząsteczka α‐aminokwasu składa się z grupy karboksylowej (–COOH) oraz grupy aminowej (NH2), które są częścią tego samego atomu węgla.
Warto wiedzieć: Zasadowa grupa aminowa i kwasowa grupa karboksylowa obecna w cząsteczce wpływa na specyfikę amfoteryczną kwasów aminowych, które w przypadku roztworów o odczynie kwasowym reagują jak zasady, natomiast w roztworach o odczynie zasadowym – jak kwasy.
Ze względu na to, że aminokwasy składają się zarówno z grupy kwasowej, jak i zasadowej, dochodzi w nich do wewnątrzcząsteczkowej reakcji kwas–zasada. Przy czym związki te występują przede wszystkim w postaci jonów obojnaczych, które stanowią rodzaj soli wewnętrznych – właśnie z tego powodu cechują się wieloma właściwościami odpowiadającymi soli, czemu dowodzą liczne badania.
Kwasy aminowe endogenne i egzogenne
W ramach podstawowego podziału wyróżnić można aminokwasy endogenne oraz aminokwasy egzogenne. Pierwsze z wymienionych to kwasy aminowe syntetyzowane w organizmie. Zapotrzebowanie na nie może zostać pokryte dokładnie w ten sposób. Aminokwasy egzogenne natomiast to związki podstawowe, niezbędne, które człowiek musi systematycznie przyjmować wraz z pożywieniem i ewentualnie poprzez suplementację.
Aminokwasy endogenne:
- tyrozyna,
- cystyna,
- glutamina,
- kwas glutaminowy,
- glicyna,
- prolina,
- seryna,
- alanina,
- asparagina,
- kwas asparaginowy.
Aminokwasy egzogenne:
- walina,
- leucyna,
- izoleucyna,
- metionina,
- lizyna,
- tryptofan,
- fenyloalanina,
- treonina,
- histyna.
Znaczenie aminokwasów dla organizmu człowieka
Kwasy aminowe uznawane są za jeden z najistotniejszych składników zdrowej diety. Łącząc się ze sobą, tworzą białka, które stanowią kluczowy budulec organizmu i mają w związku z tym duże znaczenie w kontekście jego prawidłowego funkcjonowania – podobnie jak tłuszcze, węglowodany i witaminy. Warto jednak podkreślić, że związki te mają znacznie liczniejsze właściwości. Pozwalają między innymi na syntezę niektórych neuroprzekaźników, takich jak na przykład noradrenalina czy serotonina. Badania udowadniają, że umożliwiają także syntezę hormonów, takich jak adrenalina, tyroksyna czy T3, a także zasad pirymidynowych, purynowych oraz porfiryny. Kwasy aminowe są kluczowe dla człowieka w szczególności w takich kontekstach jak:
- wytwarzanie białek,
- synteza niektórych neuroprzekaźników,
- synteza hormonów,
- synteza porfiryny,
- synteza zasad purynowych,
- synteza zasad pirymidynowych,
- prawidłowa praca wątroby,
- funkcjonowanie ośrodkowego układu nerwowego,
- funkcjonowanie układu krwiotwórczego,
- synteza kwasu nikotynowego,
- synteza barwnika oczu,
- wzrost organizmu.
Warto wiedzieć: Kwasy aminowe są elementami budulcowymi białek. Co równie istotne w kontekście ich znaczenia, stanowią związki biologicznie czynne. Kluczowy jest również fakt, że metabolity kwasów aminowych biorą udział w przemianach cukrowych i lipidowych.
W czym jest najwięcej aminokwasów?
Istnieje kilka źródeł kwasów aminowych. Warto przy tym podkreślić, że obecność tych związków w diecie ma kluczowe znaczenie dla funkcjonowania organizmu człowieka. Brak konkretnego aminokwasu, czyli określonego budulca białka, może przynieść bardzo niekorzystne konsekwencje. Właśnie dlatego istotna jest dbałość o regularne przyjmowanie kwasów aminowych – wraz z pożywieniem i ewentualnie poprzez suplementację. Kwasy aminowe mogą być przyjmowane wraz z pożywieniem w postaci białek pełnowartościowych, cechujących się wysoką wartością biologiczną oraz białek niepełnowartościowych, o niższej wartości biologicznej. Badania wskazują, że białka pełnowartościowe znajdują się przede wszystkim w jajach, nabiale, a także w mięsach i rybach.
Wybrane źródła aminokwasów:
- jaja,
- sezam,
- mięsa,
- fasola,
- ciecierzyca,
- soczewica,
- groch,
- soja,
- ryby,
- sery,
- mleko,
- pieczywo,
- kasze,
- ryże,
- płatki zbożowe,
- orzechy,
- migdały,
- banany,
- siemię lniane.
Aminokwasy we wlewach
Kiedy organizm nie zostaje zaopatrzony w odpowiednią ilość kwasów aminowych, nie ma on surowców potrzebnych do syntezy związków odpowiedzialnych za budowę ciała i utrzymanie homeostazy. Sposobem na zwiększenie rezerwy tych związków i tym samym na zmniejszenie ryzyka niedoboru kwasów aminowych w organizmie jest przyjmowanie odpowiednio skomponowanych kroplówek z kwasami aminowymi – ułatwiających zachowanie dobrej kondycji, samopoczucia i energii.
Osobami, które nie są w stanie przyjąć wraz z pożywieniem odpowiedniej ilości kwasów aminowych, są w szczególności sportowcy: ze względu na częste i intensywne treningi. Badania pokazują, że w trakcie wzmożonej aktywności fizycznej organizm nie jest zdolny do wyprodukowania tylu kwasów aminowych, ile jest mu potrzebne do prawidłowego funkcjonowania. Witaminowe kroplówki dożylne z kwasów aminowych są więc przeznaczone przede wszystkim dla sportowców. Dzięki kroplówkom witaminowym nasi pacjenci mogą osiągnąć następujące rezultaty:
- utrzymanie zdrowia i sprawności,
- poprawa wydolności organizmu,
- przyspieszona dostawa aminokwasów do organizmu,
- zmniejszenie ryzyka rozpadu i uszkodzeń mięśni,
- efektywniejsza budowa masy mięśniowej,
- przyspieszona regeneracja mięśni,
- przyspieszony powrót do aktywności po urazach i kontuzjach.
Kroplówka aminokwasowa umożliwia więc zachowanie zdrowia i równowagi u osób uprawiających wzmożoną aktywność fizyczną. Dzięki niej budują one masę mięśniową, nie obciążając przy tym nadmiernie swojego ciała. Po dożylnym przyjęciu niezbędnych związków poprawiają także swoją wydolność i sprawność, zwiększając przy tym siłę mięśni i osiągając lepsze rezultaty w sporcie. Należy jednak podkreślić, że dzięki aminokwasom eliminuje się ryzyko nadmiernej utraty masy mięśniowej, co ma kluczowe znaczenie zarówno dla zawodowych sportowców narażonych na urazy i kontuzje, jak i dla osób starszych.
Kroplówka z aminokwasami – klinika witaminowa
Choć kwasy aminowe są zawarte w wybranych artykułach spożywczych, może dojść do ich niedoboru w organizmie – co jest związane przede wszystkim z osobami intensywnie uprawiającymi sport. Dożylne podanie tych związków umożliwia ich szybsze przyswojenie przez organizm. W przeciwieństwie do pożywienia czy tabletek kroplówki witaminowe nie angażują układu pokarmowego w proces przyswajania przyjętych związków. Kroplówki dożylne nie muszą zostać przetrawione – co dotyczy zarówno wlewów z aminokwasami, jak i innych kroplówek, takich jak na przykład wlew dożylny z ornityny. Poza tym wyróżniają się zwiększonym stężeniem kwasów aminowych.
Po co stosować kroplówki z aminokwasami?
Wlew z aminokwasów złożony jest z aminokwasów egzogennych. To koktajl, „shot kroplówka”, dzięki której możliwe jest szybkie i skuteczne dostarczenie kwasów aminowych bezpośrednio do krwioobiegu. Za pomocą wlewu aminokwasowego zwiększane są rezerwy opisywanych związków, które są kierowane do komórek w wysokim stężeniu. Należy pamiętać o tym, że kwasy aminowe to składniki białka, które uczestniczą w procesie metabolizmu tłuszczów i węglowodanów. Dbałość o ich odpowiednią zawartość pozwala na zapobieżenie rozstrojeniu pracy wybranych układów.
Czy wlewy dożylne są bezpieczne?
Stosowanie wlewów dożylnie z kwasów aminowych jest bezpieczne. Ważne jednak, by były one wykonywane przez specjalistów i pod nadzorem lekarza. Każdy taki zabieg powinien być poprzedzony krótką rozmową z pacjentem na temat jego stanu zdrowia. Na tej podstawie eliminowane są przeciwwskazania do podania kroplówki. Jednocześnie ustalane są oczekiwania pacjenta względem zabiegu i dobierany jest odpowiednio skomponowany wlew.
Źródła:
[1] Amino Acid Transport and Metabolism in Myeloid Function | PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34456909/
[2] Availability of amino acids supplied by constant intravenous infusion of synthetic dipeptides in healthy man | PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2736882/
[3] Biosynthetic Pathways to Nonproteinogenic α-Amino Acids | PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31869221/
[4] Effect of intravenous amino acids on protein kinetics in preterm infants | PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17143058/
[5] Free amino acids: an innovative treatment for ocular surface disease | PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27090927/
[6] New naturally occurring amino acids | PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/4897064/
[7] N-Methylated α-Amino Acids And Peptides: Synthesis And Biological Activity | PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27001259/
[8] Peripheral intravenous infusion of amino acids | PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6792909/
[9] Protein and amino acids for skeletal muscle health in aging | PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32035599/
[10] Protein and cellular engineering with unnatural amino acids | PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17269666/
[11] Release of exogenous and endogenous neurotransmitter amino acids from cultured astrocytes | PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1363143/
[12] Tolerable Upper Intake Level for Individual Amino Acids in Humans: A Narrative Review of Recent Clinical Studies | PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37062432/