oto jak możemy pomóc
DIETETYKA KLINICZNA –
KLINIKA WITAMINOWA VITMEUP KONCEPT ZDROWIA
DIETETYK KLINICZNY – KTO TO?
Dietetykiem klinicznym może być wyłącznie osoba, która ukończyła studia medyczne, a także zna zasady leczenia dietetycznego w różnorodnych jednostkach chorobowych. Niezwykle istotne jest zatem przeanalizowanie stanu zdrowia pacjenta, zlecenie mu kompleksowych badań i dopiero wdrożenie odpowiednich zasad żywienia. Osoby pracujące w zwykłych gabinetach dietetycznych zazwyczaj nie są dietetykami klinicznymi, dlatego jeżeli masz problemy zdrowotne i chcesz poprawić swoją jakość życia poprzez wprowadzenie odpowiedniej diety, zdecyduj się na wizytę w profesjonalnym gabinecie.
W VitMeUp konsultacje dietetyczne przeprowadza mgr Malwina Gumienna-Wicenciak.
Dlaczego warto udać się do dietetyka klinicznego?
Dietetyk to specjalista, do którego udajemy się, aby pozbyć się złych nawyków żywieniowych, zwalczyć nadmierne kilogramy i poczuć się dobrze we własnej skórze. Cierpiąc na choroby cywilizacyjne, między innymi na: otyłość, cukrzycę, Hashimoto, endometriozę, czy chorobę Leśniowskiego-crohna, warto wdrożyć odpowiednią dietę, która będzie dostosowana do potrzeb. Co istotne, bardzo często nie wystarczy zastosować wyłącznie diety, którą można znaleźć w internecie, ponieważ będąc chorym, często ma się inne zapotrzebowanie na różnorodne mikro i makro składniki. Nie da się ukryć, że dobrze skomponowana dieta przez dietetyka klinicznego pozwala w wysokim stopniu złagodzić objawy chorób cywilizacyjnych, a nawet bardzo wiele z nich zwalczyć, jak na przykład otyłość.
Z jakim problemem warto zgłosić się do dietetyka klinicznego?
Dietetyk kliniczny nie tylko pomaga rozprawić się z otyłością czy fatalnymi nawykami żywieniowymi, ale także pomaga w walce o lepsze samopoczucie. Dlatego warto zgłosić się do niego w przypadku zmagania się z takimi chorobami, jak:
- cukrzyca
- insulinooporność
- hipoglikemia
- niedoczynność i nadczynność tarczycy
- choroba Hashimoto
- choroba Gravesa-Basedowa
- refluks żołądkowo-przełykowy
- choroba wrzodowa
- wrzodziejące zapalenie jelit
- zespół jelita drażliwego (IBS)
- przerost flory bakteryjnej jelit (SIBO)
- łuszczyca
- atopowe zapalenie skóry (AZS)
- zaburzenia miesiączkowania
- anemia i niedokrwistość
- nadciśnienie
- osteoporoza
- dna moczanowa
- tężyczka
- patologia ciąży
Wizyta u dietetyka – jak się przygotować?
- Należy zgłosić się do badania 2-3 godziny po spożyciu ostatniego posiłku (można pić wodę)
- 24 godziny przed badaniem należy unikać alkoholu
- 12 godzin przed badaniem należy unikać spożywania kofeiny
- 12 godzin przed pomiarem unikać dużego wysiłku fizycznego
Wykaz badań niezbędnych na pierwszą wizytę:
Na pierwszą wizytę obowiązkowy jest wykaz podstawowych badań oceny stanu zdrowia pacjenta:
- morfologia krwi
- frakcja: HDL i LDL
- trójglicerydy
- witamina B12
- sód , żelazo, potas
- witamina D3
- prolaktyna
- próby wątrobowe
- poziom glukozy jeśli nie ma genetycznego obciążenia cukrzycą w rodzinie, jeśli jest to krzywa glukozowa