oto jak możemy pomóc

DIETETYKA KLINICZNA –

KLINIKA WITAMINOWA VITMEUP  KONCEPT ZDROWIA

DIETETYK KLINICZNY – KTO TO?

Dietetykiem klinicznym może być wyłącznie osoba, która ukończyła studia medyczne, a także zna zasady leczenia dietetycznego w różnorodnych jednostkach chorobowych. Niezwykle istotne jest zatem przeanalizowanie stanu zdrowia pacjenta, zlecenie mu kompleksowych badań i dopiero wdrożenie odpowiednich zasad żywienia. Osoby pracujące w zwykłych gabinetach dietetycznych zazwyczaj nie są dietetykami klinicznymi, dlatego jeżeli masz problemy zdrowotne i chcesz poprawić swoją jakość życia poprzez wprowadzenie odpowiedniej diety, zdecyduj się na wizytę w profesjonalnym gabinecie.

W VitMeUp konsultacje dietetyczne przeprowadza mgr Malwina Gumienna-Wicenciak.

Dlaczego warto udać się do dietetyka klinicznego?

Dietetyk to specjalista, do którego udajemy się, aby pozbyć się złych nawyków żywieniowych, zwalczyć nadmierne kilogramy i poczuć się dobrze we własnej skórze.  Cierpiąc na choroby cywilizacyjne, między innymi na: otyłość, cukrzycę, Hashimoto, endometriozę, czy chorobę Leśniowskiego-crohna, warto wdrożyć odpowiednią dietę, która będzie dostosowana do potrzeb. Co istotne, bardzo często nie wystarczy zastosować wyłącznie diety, którą można znaleźć w internecie, ponieważ będąc chorym, często ma się inne zapotrzebowanie na różnorodne mikro i makro składniki. Nie da się ukryć, że dobrze skomponowana dieta przez dietetyka klinicznego pozwala w wysokim stopniu złagodzić objawy chorób cywilizacyjnych, a nawet bardzo wiele z nich zwalczyć, jak na przykład otyłość.

Z jakim problemem warto zgłosić się do dietetyka klinicznego?

Dietetyk kliniczny nie tylko pomaga rozprawić się z otyłością czy fatalnymi nawykami żywieniowymi, ale także pomaga w walce o lepsze samopoczucie. Dlatego warto zgłosić się do niego w przypadku zmagania się z takimi chorobami, jak:

  • cukrzyca
  • insulinooporność
  • hipoglikemia
  • niedoczynność i nadczynność tarczycy
  • choroba Hashimoto
  • choroba Gravesa-Basedowa
  • refluks żołądkowo-przełykowy
  • choroba wrzodowa
  • wrzodziejące zapalenie jelit
  • zespół jelita drażliwego (IBS)
  • przerost flory bakteryjnej jelit (SIBO)
  • łuszczyca
  • atopowe zapalenie skóry (AZS)
  • zaburzenia miesiączkowania
  • anemia i niedokrwistość
  • nadciśnienie
  • osteoporoza
  • dna moczanowa
  • tężyczka
  • patologia ciąży

Wizyta u dietetyka – jak się przygotować?

  • Należy zgłosić się do badania 2-3 godziny po spożyciu ostatniego posiłku (można pić wodę)
  • 24 godziny przed badaniem należy unikać alkoholu
  • 12 godzin przed badaniem należy unikać spożywania kofeiny
  • 12 godzin przed pomiarem unikać dużego wysiłku fizycznego

Wykaz badań niezbędnych na pierwszą wizytę:

Na pierwszą wizytę obowiązkowy jest wykaz podstawowych badań oceny stanu zdrowia pacjenta:

  • morfologia krwi 
  • frakcja: HDL i LDL
  • trójglicerydy
  • witamina B12
  • sód , żelazo, potas
  • witamina D3
  • prolaktyna
  • próby wątrobowe
  • poziom glukozy jeśli nie ma genetycznego obciążenia cukrzycą w rodzinie, jeśli jest to krzywa glukozowa

 

Formularz

Wyślij wiadomość