Kwas alfa-liponowy jest organicznym związkiem siarki pochodzącym z kwasu oktanowego. Znany jest również jako kwas kaprylowy powszechnie używany do produkcji estrów w świecie kosmetycznym. Ta cząsteczka jest znana pod innymi nazwami, takimi jak kwas liponowy, kwas tiooktanowy i kwas 6,8-ditiooktanowy.

Kwas alfa-liponowy jest syntetyzowany przez większość organizmów żywych. Można go znaleźć we wszystkich produktach spożywczych, ale w niewielkiej ilości. Najlepsze źródła to podroby, szpinak i brokuły. Niektórzy badacze uważają, że do uzyskania zaledwie 30 mg tego związku potrzeba 10 ton wątroby wołowej. Izolacja tej cząsteczki jest oczywiście złożona i wymaga bardzo kosztownych procedur, ale nie jest to niemożliwe.

 

Funkcje kwasu alfa-liponowego

Kwas liponowy odgrywa istotną rolę w organizmie. Jest kofaktorem enzymów biorących udział w ważnych procesach biologicznych, takich jak cykl Krebsa (cykl kwasu cytrynowego), oddychanie komórkowe i produkcja energii. Jako substancja chemiczna pełni funkcję „cząsteczki pomocniczej”. Nie jest białkiem, ale jest związany z kowalencyjnie lipoilowanym enzymem.

Kwas R-alfa-liponowy albo (R)-AAL jest jedyną formą naturalnie syntetyzowaną przez istoty żywe. Innymi słowy, jest to jedyna forma, którą może normalnie przyswoić i wykorzystać organizm. Aby skorzystać ze wszystkich jego zdrowotnych właściwości, warto stosować takie suplementy diety, które oferują najlepiej przyswajalną strukturę.

Kwas przywraca właściwy poziom witamin, takich jak witamina C i witamina E. Zapobiega takim patologiom, jak jaskra, zaćma, cukrzyca, borelioza i wiele innych.

Działanie przeciw cukrzycy

Kwas liponowy to jeden z najczęściej polecanych leków w leczeniu neuropatii cukrzycowej, jednego z najgroźniejszych powikłań cukrzycy. Gdy poziom cukru we krwi utrzymuje się zbyt długo, może to prowadzić do pogorszenia funkcji układu nerwowego. W niektórych krajach na całym świecie, takich jak Niemcy, ta naturalna cząsteczka nie jest już kwalifikowana jako prosty suplement diety, ale jako prawdziwy lek na receptę podawany dożylnie.

W takim sposobie leczenia wstrzyknięcie jest najskuteczniejszą formą podawania ALA. Według innych badań przyjmowany doustnie kwas alfa-liponowy w dawce 600 mg dziennie pomaga złagodzić objawy neuropatii cukrzycowej, takie jak utrata wrażliwości, mrowienie lub uczucie pieczenia kończyn ciała, jednocześnie ograniczając efekty uboczne w postaci wymiotów czy częste nudności.

Według obserwacji naukowców korzyści oferowane przez ALA pacjentom z cukrzycą typu 2 nie ograniczają się do tego pierwszego punktu. Inne badania eksperymentalne wykazały, że kwas alfa-liponowy skutecznie zmniejsza insulinooporność, a jednocześnie poprawia krążenie krwi. W rzeczywistości działa jak mimetyki insuliny, czyli środki podawane diabetykom w celu zapewnienia kontroli poziomu cukru we krwi i ograniczenia ryzyka wywołania różnych powikłań.

Jak każdy przeciwutleniacz, kwas alfa-liponowy chroni strukturalną i funkcjonalną integralność komórek przed niszczącym działaniem wolnych rodników. Naukowcy udowodnili również, że potrafi neutralizować czynniki rakotwórcze, zwiększając aktywność dysmutazy ponadtlenkowej (SOD). Należy pamiętać, że enzym ten jest silnie zaangażowany w ochronę komórek przed działaniem wolnych rodników.

Inne badania skupione na dobroczynnym działaniu kwasu alfa-liponowego na skórę, wykazały przede wszystkim jego właściwości przeciwzapalne i hamujące działanie wolnych rodników oraz spowalnianie naturalnego procesu starzenia się skóry.

 

Kwas R alfa-liponowy: dawkowanie

Kwas alfa liponowy jest dostępny w handlu w postaci kapsułek od 50 do 300 mg. Dzienna dawka nie powinna przekraczać więcej niż 600 mg. Poza tym może on w rzeczywistości powodować pewne dolegliwości u osób nadwrażliwych, takie jak nudności, migreny, swędzenie, wysypki skórne i wymioty. Zwykle jako suplement diety, nawet przyjmowany przez długi czas, nie stanowi zagrożenia dla zdrowia. Mimo wszystko pacjenci poddani działaniu leków zobojętniających i hipoglikemicznych powinni zgłosić się do lekarza przed jakimkolwiek podaniem ALA; ponieważ z jednej strony ma on działanie chelatujące metale, z drugiej zaś zmniejsza insulinooporność i poziom glukozy we krwi.
O tym, co to jest chelatacja i jakie ma działanie na organizm, możesz przeczytać w tym artykule.

 

Aby skorzystać z zalet wymienionych powyżej, najrozsądniej jest stosować biologicznie aktywną i naturalną postać kwasu liponowego. Forma R jest nie tylko stabilna, ale także wykazuje bardzo wysoką biodostępność. W celu ograniczenia zagrożeń, takich jak alergie na produkty, najlepiej wybierać kapsułki z kwasem liponowym R o czystości do 100%.

Jeśli zainteresował Cię powyższy artykuł i chcesz wiedzieć więcej, zapoznaj się z innymi wpisami w naszej bazie wiedzy. Dowiesz się z nich, w jaki sposób zadbać o zdrowie stosując wysokiej jakości suplementację, a w razie pytań uzyskasz dodatkową pomoc od naszych ekspertów.

Dowiedz się więcej o wlewach witaminowych subskrybując nasz KANAŁ na YouTube.
Zapraszamy również na naszego FACEBOOKA oraz INSTAGRAM.