KORZYŚCI KROPLÓWKI WITAMINOWEJ

Co daje kroplówka witaminowa? Lecznicze terapie witaminowe

Terapie witaminowe to dodatkowa forma leczenia, zapewniająca uzupełnienie różnych niedoborów, nie tylko witaminowych. Medycyna oferuje wachlarz wlewów witaminowych dopasowanych pod określone potrzeby — poczynając od wzmocnienia odporności, uzupełnienia braków elektrolitowych, a kończąc na leczeniu chorób przewlekłych.

Spis treści:

  1. Czym są terapie witaminowe? Czy wlewy witaminowe są zdrowe?
  2. Koktajl Myersa — początek terapii witaminowych
  3. Witamina D3 dożylnie — kiedy skorzystać z terapii witaminowej?

     3.1. Witamina D3 i nowotwór 

     3.2. Witamina D a choroby układu krążenia

     3.3. Witamina D a cukrzyca

     3.4. Witamina D i choroby układu odpornościowego

4. Jakich witamin brakuje przy cukrzycy? Czy cynk pomaga w cukrzycy?

    4.1. Cynk

     4.2. Chrom

     4.3. Witamina E

     4.4. Kwasy omega-3

5. Jakich witamin brakuje przy Parkinsonie?

     5.1. Kompleks witamin z grupy B

     5.2. Witamina E

     5.3. Koenzym Q10

     5.4. Kwasy omega-3

6. Na czym polega kroplówka na wątrobę? Jak działa cholina na wątrobę?

Czym są terapie witaminowe? Czy wlewy witaminowe są zdrowe?

Terapie witaminowe polegają na uzupełnieniu niedoborów witamin oraz innych składników. Preparaty podawane dożylnie zawierają unikatowe mieszanki witamin, białek, antyoksydantów czy mikro- i makroelementów na bazie roztworu soli fizjologicznej (0,9% NaCl). Zwykle stosowane u pacjentów po wyraźnym zaleceniu lekarza. 

Wlewy dożylne bardzo często stanowią uzupełnienie podstawowego leczenia u pacjentów z chorobami przewlekłymi, np. choroba Parkinsona, łuszczyca. Dodatkowo są zalecane: 

  • jako profilaktyka powikłań w wieloletnich zaburzeniach metabolicznych, np. cukrzycy, 
  • w celu wsparcia reakcji immunologicznych,
  • przy ostrych i przewlekłych chorobach wątroby,
  • u pacjentów ze schorzeniami układu sercowo-naczyniowego i zaburzeniami krzepnięcia,
  • po złamaniach i innych urazach.

Koktajl Myersa — początek terapii witaminowych 

W 1954 roku powstała pierwsza, stosowana do dziś, terapia witaminowa (koktajl Myersa) nazwana na cześć jej wynalazcy — Johna Myersa. Co więcej, ponad 10 lat obserwacji pacjentów, którym podawano opisywany wlew witaminowy, potwierdziło jego skuteczność w przypadku [1]:

  • fibromialgii,
  • obniżenia odporności,
  • astmy,
  • przewlekłego zmęczenia,
  • infekcji górnych dróg oddechowych,
  • alergicznego nieżytu nosa,
  • przewlekłego zapalenia zatok,
  • uporczywych migren. 

Koktajl Myersa to kompleks następujących związków [2]:

  • magnezu – 2-5ml,
  • glukonianu wapnia – 1-3 ml,
  • hydroksykobalaminy (wit. B12) – 1 ml,
  • dekspantenolu (prowitamina B5) – 1 ml,
  • chlorowodorku pirydoksyny (wit. B6) – 1 ml,
  • witaminy C – 5-20 ml,
  • witamin z grupy B — tiamina (wit. B1), ryboflawina (wit. B2), pantenol (wit. B5), pirydoksyna, niacynamid (wit. B3). 

Witamina D3 dożylnie — kiedy skorzystać z terapii witaminowej?

Witamina D3 należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i biofotosyntezowanych w skórze. Promienie UV powodują przemianę nieaktywnej prowitaminy D (7-dehydrocholesterolu) zawartej w żywych komórkach naskórka — keratynocytach do prewitaminy D. Dzięki energii cieplnej dochodzi do jej przekształcenia w cholekalcyferol. Następnie związek zostaje przyłączony do DBP — białek wiążących witaminę D, które transportują go najpierw do wątroby, a później do nerek. W nerkach powstaje ostateczna, aktywna forma witaminy D — kalcytriol, czyli 1,25(OH)2D3 [3,4].

Poziom witaminy D3 można łatwo sprawdzić za pomocą badania stężenia w surowicy:

  • optymalny — 31-50 ng/ml,
  • niski — 21-30 ng/ml,
  • niedobór — poniżej 20 ng/ml,
  • podwyższony — 51-100 ng/ml,
  • możliwie toksyczny — 101-150 ng/ml,
  • toksyczny — powyżej 151 ng/ml.

Witamina D3 i nowotwór 

Badania wykazały, że niedobór białka wiążącego witaminę D ma związek z rozwojem określonych nowotworów złośliwych, w tym piersi, prostaty i jelita grubego [5, 6,7].

Dane epidemiologiczne wskazują, że poziom aktywnej witaminy D3 poniżej wartości 20 ng/ml wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka okrężnicy, prostaty i piersi aż o 30-50%. Wzrasta także śmiertelność z powodu wymienionych nowotworów [8]. 

Ponadto u kobiet, które po menopauzie zwiększyły spożycie witaminy D3 o 1100 j.m., zaobserwowano zmniejszenie ryzyka rozwoju choroby nowotworowej o około 69%. [9]. 

Witamina D a choroby układu krążenia

Na patogenezę przewlekłych chorób układu krążenia wpływa wiele czynników. Według badań klinicznych wysoki poziom cholesterolu, palenie papierosów, otyłość, nadciśnienie i cukrzyca są ściśle powiązane z niskim poziomem witaminy D3 [10]. 

Witamina D dobrze oddziałuje na komórki śródbłonka (wyściełające naczynia krwionośne od wewnątrz), gdzie:

  • stymuluje produkcję tlenku azotu (NO) – działa rozszerzająco na naczynia krwionośne i obniża ciśnienie tętnicze krwi [11], 
  • chroni komórki przed stresem oksydacyjnym [12],
  • zapobiega śmierci komórek śródbłonka [13, 14]. 

To właśnie zaburzenia funkcji śródbłonka okazały się kluczowym czynnikiem inicjującym procesy miażdżycowe. Kalcytriol, regulując jego funkcję, w pewien sposób przyczynia się odwracania zmian miażdżycowych [15].

Witamina D a cukrzyca

Naukowcy potwierdzili związek niedoboru witaminy D3 z rozwojem cukrzycy [16]. Zaobserwowano, że odpowiednio wysokie stężenie kalcytriolu jest skorelowane z niższą częstością występowania cukrzycy typu 2, insulinooporności i dużego poziomu tkanki tłuszczowej [17, 18]. 

Niska wartość 25(OH)2D3 w surowicy znacząco obniża wrażliwość tkanek na insulinę, prowadzi do insulinooporności i cukrzycy typu 2 [19].

Witamina D i choroby układu odpornościowego

Witamina D może odgrywać rolę w regulacji odpowiedzi immunologicznej, hamowaniu reakcji zapalnych i rozwoju chorób autoimmunologicznych [20].

Wiele komórek odpornościowych w ludzkim ciele, takich jak monocyty, makrofagi, komórki dendrytyczne, komórki T i komórki B, wykazują ekspresję receptorów witaminy D. Kalcytriol wiążąc dedykowane receptory, zapoczątkowuje proliferację limfocytów B i wytwarzanie immunoglobulin E oraz M. W efekcie powstają komórki pamięci, czyli limfocyty B, gotowe do natychmiastowej reakcji w przypadku ponownego kontaktu z tym samym patogen [21, 22]. 

Witamina D3 dożylnie — kiedy skorzystać z terapii witaminowej?

Witamina D3 należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i biofotosyntezowanych w skórze. Promienie UV powodują przemianę nieaktywnej prowitaminy D (7-dehydrocholesterolu) zawartej w żywych komórkach naskórka — keratynocytach do prewitaminy D. Dzięki energii cieplnej dochodzi do jej przekształcenia w cholekalcyferol. Następnie związek zostaje przyłączony do DBP — białek wiążących witaminę D, które transportują go najpierw do wątroby, a później do nerek. W nerkach powstaje ostateczna, aktywna forma witaminy D — kalcytriol, czyli 1,25(OH)2D3 [3,4].

Poziom witaminy D3 można łatwo sprawdzić za pomocą badania stężenia w surowicy:

  • optymalny — 31-50 ng/ml,
  • niski — 21-30 ng/ml,
  • niedobór — poniżej 20 ng/ml,
  • podwyższony — 51-100 ng/ml,
  • możliwie toksyczny — 101-150 ng/ml,
  • toksyczny — powyżej 151 ng/ml.

Witamina D3 i nowotwór 

Badania wykazały, że niedobór białka wiążącego witaminę D ma związek z rozwojem określonych nowotworów złośliwych, w tym piersi, prostaty i jelita grubego [5, 6,7].

Dane epidemiologiczne wskazują, że poziom aktywnej witaminy D3 poniżej wartości 20 ng/ml wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka okrężnicy, prostaty i piersi aż o 30-50%. Wzrasta także śmiertelność z powodu wymienionych nowotworów [8]. 

Ponadto u kobiet, które po menopauzie zwiększyły spożycie witaminy D3 o 1100 j.m., zaobserwowano zmniejszenie ryzyka rozwoju choroby nowotworowej o około 69%. [9]. 

Witamina D a choroby układu krążenia

Na patogenezę przewlekłych chorób układu krążenia wpływa wiele czynników. Według badań klinicznych wysoki poziom cholesterolu, palenie papierosów, otyłość, nadciśnienie i cukrzyca są ściśle powiązane z niskim poziomem witaminy D3 [10]. 

Witamina D dobrze oddziałuje na komórki śródbłonka (wyściełające naczynia krwionośne od wewnątrz), gdzie:

  • stymuluje produkcję tlenku azotu (NO) – działa rozszerzająco na naczynia krwionośne i obniża ciśnienie tętnicze krwi [11], 
  • chroni komórki przed stresem oksydacyjnym [12],
  • zapobiega śmierci komórek śródbłonka [13, 14]. 

To właśnie zaburzenia funkcji śródbłonka okazały się kluczowym czynnikiem inicjującym procesy miażdżycowe. Kalcytriol, regulując jego funkcję, w pewien sposób przyczynia się odwracania zmian miażdżycowych [15].

Witamina D a cukrzyca

Naukowcy potwierdzili związek niedoboru witaminy D3 z rozwojem cukrzycy [16]. Zaobserwowano, że odpowiednio wysokie stężenie kalcytriolu jest skorelowane z niższą częstością występowania cukrzycy typu 2, insulinooporności i dużego poziomu tkanki tłuszczowej [17, 18]. 

Niska wartość 25(OH)2D3 w surowicy znacząco obniża wrażliwość tkanek na insulinę, prowadzi do insulinooporności i cukrzycy typu 2 [19].

Witamina D i choroby układu odpornościowego

Witamina D może odgrywać rolę w regulacji odpowiedzi immunologicznej, hamowaniu reakcji zapalnych i rozwoju chorób autoimmunologicznych [20].

Wiele komórek odpornościowych w ludzkim ciele, takich jak monocyty, makrofagi, komórki dendrytyczne, komórki T i komórki B, wykazują ekspresję receptorów witaminy D. Kalcytriol wiążąc dedykowane receptory, zapoczątkowuje proliferację limfocytów B i wytwarzanie immunoglobulin E oraz M. W efekcie powstają komórki pamięci, czyli limfocyty B, gotowe do natychmiastowej reakcji w przypadku ponownego kontaktu z tym samym patogen [21, 22]. 

Jakich witamin brakuje przy cukrzycy? Czy cynk pomaga w cukrzycy?

Cukrzyca jest związana z występowaniem hiperglikemii, która przez lata uszkadza tkanki i organy wewnętrzne. U diabetyków najczęściej stwierdza się następujące niedobory:

  • witaminy E,
  • witaminy C,
  • cynku, 
  • chromu,
  • kwasów omega-3.

Cynk

Badania pokazują, że cynk to idealny pierwiastek dla chorych na cukrzycę. Czasopismo The American Journal of Clinical Nutrition opublikowało obszerną metaanalizę 32 badań, zajmujących się rolą cynku w kontroli poziomu cukru u diabetyków [23]. Kilka udowodniło, że niedobór cynku przyczynia się do rozwoju insulinooporności. Z kolei właściwe stężenie pierwiastka obniża poziom glikemii na czczo i po posiłkach. 

Co więcej, cynk reguluje gospodarkę insulinowo-węglowodanową długofalowo, czemu dowodzi obniżenie poziomu hemoglobiny glikowanej — najlepszego wskaźnika dobrze kontrolowanej glikemii. W przypadku długo trwającej hiperglikemii dochodzi do glikacji wszystkich białek organizmu, w tym czerwonych krwinek. Średnio erytrocyt żyje 3 miesiące, dlatego badanie hemoglobiny glikowanej daje najlepszy obraz kontroli choroby w czasie ostatnich kilku tygodni.

Chrom

Diabetycy często skarżą się na nieopanowany apetyt i chęć na słodkie pokarmy. W rezultacie zostaje zaburzona gospodarka węglowodanowo-insulinowa, a wysoka glikemia stymuluje przemiany glukozy w tłuszcz. 

Naukowcy potwierdzili, że chrom poprawia wrażliwość tkanek na insulinę. Buduje GTF — czynnik tolerancji glukozy, który wspomaga jej transport do komórki. Dzięki temu cukier zostaje wykorzystany do wytworzenia energii w komórkowych procesach metabolicznych, a jedynie niewielki odsetek (1-3%) odkłada się jako zapasowa tkanka tłuszczowa [24]. 

Witamina E

Cukrzycy towarzyszy silny stres oksydacyjny spowodowany zwiększoną produkcją wolnych rodników. Rodniki są bezpośrednio zaangażowane w rozwój choroby. Prowadzą do rozkładu lipidów w błonach komórkowych (peroksydacja lipidów). W efekcie powstają aldehydy, które następnie akumulują się w tkankach i przyczyniają do rozwoju różnych chorób, w tym cukrzycy. Oczywiście ludzki organizm posiada własny zestaw przeciwutleniaczy, np. wewnątrzwątrobowy glutation. Niestety utrzymująca się podwyższona glikemia zaburza równowagę wolne rodniki/przeciwutleniacze i wyczerpuje naturalne zapasy. Naukowcy twierdzą, że może to być jedna z najważniejszych przyczyn rozwoju powikłań cukrzycowych [26]. Z tego powodu diabetykom zaleca się suplementację witaminy E. Ta rozpuszczalna w tłuszczach witamina bierze udział w „rozbijaniu” łańcucha peroksydacji lipidów, tym samym zmniejszając stres oksydacyjny [27].

Kwasy omega-3

Badania nad rolą kwasów omega-3 w cukrzycy trwają. Jedno z ciekawszych przeprowadzili chińscy naukowcy, którzy myszom z cukrzycą typu 1 podawali pożywienie bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe [28]. Grupę kontrolną stanowiły zwierzęta żywione zwykłym pokarmem. Co 3 miesiące sprawdzano poziomy tolerancji glukozy i insuliny w obu grupach.

U myszy karmionych pokarmem bogatym w kwasy omega-3 zaobserwowano korzystne zmiany w postaci:

  • poprawy tolerancji i metabolizmu glukozy,
  • zmniejszonej zapadalności na cukrzycę typu 1,
  • zredukowanej ekspresji cytokin prozapalnych, które wywołują reakcję zapalną w komórkach trzustki odpowiedzialnych za produkcję insuliny (komórki beta). Naukowcy zaobserwowali zmniejszenie poziomu interleukin (6,17), czynnika martwicy nowotwór (TNF) i interferonu gamma,
  • zapoczątkowania procesów regeneracyjnych w komórach beta.

Jakich witamin brakuje przy Parkinsonie?

Parkinson to druga, najczęstsza choroba neurodegeneracyjna w populacji ogólnej. Jest związana z niedoborem neuroprzekaźnika — dopaminy, co wynika z niewydolności neuronów istoty czarnej śródmózgowia. Pacjenci borykają się ze spowolnieniem ruchowym, drżeniem spoczynkowym i sztywnością mięśniową. Standardowe leczenie zakłada uzupełnianie poziomu dopaminy, a także terapie wspomagające, które spowalniają procesy neurodegeneracyjne. 

Kompleks witamin z grupy B

W ostatnim czasie coraz większą uwagę poświęca się roli witamin z grupy B w leczeniu choroby Parkinsona. Odgrywają kluczową rolę jako kofaktory reakcji enzymatycznych w wielu procesach biochemicznych kluczowych dla: 

  • metabolizmu, 
  • odpowiedzi immunologicznej,
  • funkcjonowania układu nerwowego.

Obszerna metaanaliza z 2015 roku wykazała, że witaminy z grupy B mogą łagodzić objawy choroby Parkinsona, regulując stężenie homocysteiny. Homocysteina to aminokwas (pośredni produkt rozkładu białek), którego podwyższony poziom przyczynia się do rozwoju chorób neurodegeneracyjnych na skutek:

  • uszkodzenia śródbłonka naczyń krwionośnych mózgu,
  • wywołania silnego stresu oksydacyjnego I stanu zapalnego,
  • zaburzeń krzepliwości krwi.

U pacjentów z Parkinsonem badacze zaobserwowali niższy poziom witamin B12 i B6. Obie wpływają na stężenie homocysteiny w organizmie, a ich niedobór bezpośrednio przyczynia się do hiperhomocysteinemii. 

Witaminy B12 i B6 obniżają poziom homocysteiny, tym samym chroniąc układ nerwowy przed jej szkodliwym działaniem i rozwojem Parkinsona [29].

Witamina E 

Kroplówki witaminowe stosowane przy chorobie Parkinsona w swoim składzie zawierają również silny przeciwutleniacz — witaminę E. Badania naukowe potwierdziły pozytywny wpływ witaminy E na przeciwdziałanie rozwojowi chorób neurodegeneracyjnych. 

Na grupie 41 tys. chorych sprawdzano znaczenie tokoferoli w rozwoju Parkinsona. Okazało się, że zwiększona suplementacja witaminy E i C zmniejsza ryzyko choroby o około 32%. 

Co więcej, niektóre dowody naukowe wskazują, że mitochondrialny stres oksydacyjny bezpośrednio przyczynia się do zwyrodnienia neuronów istoty czarnej. Eksperymentalne dane pokazują, że długofalowa, dożylna suplementacja tokoferolami budującym witaminę E, służy jako skuteczna profilaktyka i leczenie choroby Parkinsona [30]. 

Koenzym Q10 

Badania przedkliniczne na modelach choroby Parkinsona pokazały, że koenzym Q10 może chronić układ dopaminergiczny przed zmianami zwyrodnieniowymi. Podobnie do witaminy E reguluje mitochondrialny stres oksydacyjny, dzięki czemu zapobiega śmierci neuronów w istocie czarnej. 

Metaanaliza badań potwierdziła skuteczność i bezpieczeństwo opisywanego związku. Ponadto zaobserwowano ogólną poprawę jakości życia pacjentów oraz zmniejszenie dolegliwości chorobowych w porównaniu z grupą kontrolną [31].

Kwasy omega-3

Kwasy omega-3 znane są z właściwości przeciwzapalnych, a stan zapalny występuje również w chorobie Parkinsona. Naukowcy przez wiele lat badali zależność między spożyciem kwasów omega-3 a ryzykiem Parkinsona.

Badania wykazały, że jednoczesna suplementacja kwasów omega-3 i witaminy E pomaga kontrolować reakcję zapalną w obrębie mózgu [32]. 

Co więcej, kwasy tłuszczowe zapobiegają degeneracji i śmierci neuronów, co potwierdził zespół kanadyjskich badaczy. Okazało się, że u myszy otrzymujących duże dawki kwasów omega-3 nie doszło do spadku poziomu dopaminy po podaniu czynników wywołujących chorobę Parkinsona. Z kolei w grupie kontrolnej zaobserwowano gwałtownego wyczerpanie rezerw neuroprzekaźnika i rozwój zmian neurodegeneracyjnych [33].

Na czym polega kroplówka na wątrobę? Jak działa cholina na wątrobę?

W wątrobie zachodzą intensywne procesy kataboliczne i anaboliczne. Jej podstawowe funkcje obejmują:

  • produkcję i wydalanie żółci,
  • oczyszczanie i detoksykację krwi — np. przemiana toksycznego amoniaku w mocznik czy neutralizacja alkoholu, toksyn,
  • metabolizm węglowodanów — wytwarzanie, gromadzenie i uwalnianie glukozy,
  • metabolizm białek — synteza białek czynnych osmotycznie (albuminy), a także czynników krzepnięcia krwi,
  • metabolizm wielu leków,
  • gromadzenie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach — wit. A, D, E, K.

Niezdrowa dieta, choroby współistniejące, nadużywanie alkoholu czy otyłość to tylko kilka czynników, jakie mogą bezpośrednio uszkadzać hepatocyty — komórki wątroby. 

Współczesna medycyna oferuje kilka naturalnych substancji, które nie tylko wspomagają funkcje wątroby, ale dodatkowo sprzyjają regeneracji:

  • cholina — wątroba jest głównym narządem, gdzie zachodzi większość reakcji metylacji, przez co jest bardzo wrażliwa na braki donorów grupy metylowej. Niedobór prowadzi do obumierania hepatocytów, rozwoju zwłókniania, a nawet pojawienia się zmian nowotworowych. Badania wykazują, że stała podaż choliny może zapobiegać opisanym komplikacjom [34],
  • ornityna — bierze bezpośredni udział w aktywacji enzymów syntezujących mocznik z amoniaku, przyczyniając się do zmniejszenia stężenia toksycznego metabolitu. Dodatkowo procesowi sprzyja zwiększona produkcja glutaminy wspierana przez ornitynę. Medyczne wskazania do zastosowania ornityny obejmują ostre i przewlekłe choroby wątroby (np. marskość, stłuszczenie) oraz encefalopatię wątrobową [35], 
  • kwas alfa liponowy — świetnie stymuluje produkcję glutationu, który walczy z wolnymi rodnikami, chroniąc nie tylko wątrobę, ale cały ustrój. Ponadto przyczynia się do odtwarzania aktywnych form witaminy C i E [36], pomaga w regeneracji wątroby, a także redukuje stany zapalne (zmniejsza stężenie mediatorów reakcji zapalnej) [37]. Co więcej, reguluję gospodarkę lipidów [38] oraz węglowodanów [39], wspierając zdrowie wątroby. 

Źródła:

[1] Intravenous Micronutrient Therapy (Myers’ Cocktail) for Fibromyalgia: A Placebo-Controlled Pilot Study | NCBI https://www.ncbi.nlm.nih.gov/  

[2] Intravenous nutrient therapy: the „Myers’ cocktail” | PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/  

[3] Vitamin D Metabolism and Guidelines for Vitamin D Supplementation | NCBI https://www.ncbi.nlm.nih.gov/  

[4] Vitamin D: Production, Metabolism and Mechanisms of Action | NCBI https://www.ncbi.nlm.nih.gov/  

[5] Serum 25-hydroxyvitamin D, vitamin D binding protein and risk of colorectal cancer in the Prostate, Lung, Colorectal and Ovarian Cancer Screening Trial | PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/  

[6] Circulating IL-6, IL-17, and vitamin D in hepatocellular carcinoma: potential biomarkers for a more favorable prognosis?  | PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/ 

[7] Influence of vitamin D binding protein on the association between circulating vitamin D and risk of bladder cancer | PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/  

[8] Prospective study of predictors of vitamin D status and cancer incidence and mortality in men | PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/  

[9] Vitamin D and calcium supplementation reduces cancer risk: results of a randomized trial | PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/  

[10] Vitamin D and cardiovascular health | PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/  

[11] Effect of cholecalciferol treatment on the relaxant responses of spontaneously hypertensive rat arteries to acetylcholine | PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/  

[12] Calcitriol blunts pro-atherosclerotic parameters through NFkappaB and p38 in vitro | PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/  

[13] Vitamin D protects human endothelial cells from oxidative stress through the autophagic and survival pathways | PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/  

[14] Vitamin D protects human endothelial cells from H(2)O(2) oxidant injury through the Mek/Erk-Sirt1 axis activation | PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/   

[15] Vitamin D for the prevention of cardiovascular disease: Are we ready for that? | PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/  

[16] Vitamin D and diabetes mellitus | PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/  

[17] Association of vitamin D deficiency with incidence of type 2 diabetes in high-risk Asian subjects | PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/  

[18] Causal relationship between obesity and vitamin D status: bi-directional Mendelian randomization analysis of multiple cohorts | PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/  

[19] Serum 25(OH) D in Diabetes Mellitus Type 2: Relation to Glycaemic Control | PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/  

[20] Vitamin D Antagonises the Suppressive Effect of Inflammatory Cytokines on CTLA-4 Expression and Regulatory Function | PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/  

[21] Modulatory effects of 1,25-dihydroxyvitamin D3 on human B cell differentiation | PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/ 

[22] Regulation of lymphokine production and human T lymphocyte activation by 1,25-dihydroxyvitamin D3. Specific inhibition at the level of messenger RNA | PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/  

[23] Zinc supplementation improves glycemic control for diabetes prevention and management: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials | PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/  

[24] A scientific review: the role of chromium in insulin resistance | PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/  

[25] A scientific review: the role of chromium in insulin resistance | PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/  

[26] The promotion of vitamin E | PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/  

[27] The prospects for the use of antioxidant therapies | PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/  

[28] Kwasy omega-3 pomocne w leczeniu cukrzycy typu 1 | Medycyna Praktyczna https://www.mp.pl/insulinoterapia/  

[29] Associations between B Vitamins and Parkinson’s Disease | PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/  

[30] Vitamin E therapy in Parkinson’s disease | PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/  

[31] Coenzyme Q10 for Parkinson’s disease | Cochrane Library https://www.cochranelibrary.com/  

[32] The effects of omega-3 fatty acids and vitamin E co-supplementation on gene expression related to inflammation, insulin and lipid in patients with Parkinson’s disease: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial | PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/  

[33] Beneficial effects of dietary omega-3 polyunsaturated fatty acid on toxin-induced neuronal degeneration in an animal model of Parkinson’s disease | PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/  

[34] Choline’s role in maintaining liver function: new evidence for epigenetic mechanisms | PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/  

[35] Hepatoprotection by L-Ornithine L-Aspartate in Non-Alcoholic Fatty Liver Disease | PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/  

[36] α-Lipoic acid, functional fatty acid, as a novel therapeutic alternative for central nervous system diseases: A review | PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/   

[37] The effect of alpha-lipoic acid on inflammatory mediators: a systematic review and meta-analysis on randomized clinical trials | PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/   

[38] Effect of alpha-lipoic acid supplementation on lipid profile: A systematic review and meta-analysis of controlled clinical trials | PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/   

[39] The effects of alpha-lipoic acid supplementation on glucose control and lipid profiles among patients with metabolic diseases: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials | PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/   

Wlewy witaminowe

Odpowiednio skomponowana kroplówka witaminowa, jest idealnym sposobem nawadniającym organizm pacjentów i stanowi bardzo wydajną formę wspomagania leczenia chorych, ponieważ ma bardzo pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu człowieka.

Trychologia

Trychologia zajmuje się diagnozowaniem i leczeniem dolegliwości związanych z włosami i skórą głowy takimi jak:

  • nadmierne wypadanie włosów
  • łysienie
  • łupież
  • łojotokowe zapalenie skóry
  • atopowe zapalenie skóry
  • łuszczyca
  • przetłuszczanie się włosów i skóry głowy

Medycyna estetyczna

W ofercie medycyny estetycznej VitMeUp posiadamy:
*zabiegi mezoterapii,
*botoks,
*nici,
*lipoliza iniekcyjna,
*peelingi.

Badania diagnostyczne

W naszej klinice posiadamy szeroki pakiet badań z oferty największej w Polsce sieć laboratoriów medycznych DIAGNOSTYKA.

Badania można wykonać bez skierowania, a ich wyniki poznać online.

Zaplanuj swoją wizytę z VitMeUp

Kontakt

Skontaktuj się z nami mailowo lub telefonicznie

Wizyta

Umów wizytę do swojego domu lub odwiedź jedną z kilku naszych placówek

Zdrowie

Spotkaj się z naszym wykwalifikowanym personelem medycznym i rozpocznij swoją ścieżkę leczenia!