Czym jest Arginina?
Arginina jest syntezowana przez większość organizmów żywych, w tym przez człowieka. Jednak wyprodukowana ilość może nie być wystarczająca zwłaszcza u dorastających dzieci. Fakt ten dotyczy także dorosłych wykonujących intensywny wysiłek fizyczny, osób po wypadkach lub poważnych infekcjach. Stąd często zaleca się stosowanie suplementów bogatych w ten środek, a przynajmniej diety z dużą ilością białka.
Historia
Arginina znana pod skrótami Arg i R została po raz pierwszy odkryta w połowie lat osiemdziesiątych XIX wieku przez Ernsta Schultze, chemika szwajcarskiego pochodzenia. Naukowiec wyizolował ją z rośliny strączkowej. Arginina jest jednym z podstawowych aminokwasów. Pełni ona wiele funkcji w organizmie, dlatego zaleca się jej uzupełnianie w przypadku wystąpienia niedoboru. Jedne z najważniejszych jej działań to:
- Jest ona bezpośrednim prekursorem tlenku azotu, który odgrywa niezliczone role w ciele człowieka. M.in. jako środek rozszerzający naczynia krwionośne, bakteriobójczy, neuroprzekaźnik, regulator apoptozy i środek łagodnie rozluźniający mięśnie.
- Współdziała w biosyntezie kreatyny. Jest pochodną tego aminokwasu, który znajduje się głównie w mózgu i włóknach mięśniowych, gdzie spełnia istotne funkcje, takie jak skurcz mięśni i transport energii do komórek.
- Bierze również udział w syntezie ornityny lub kwasu orniturowego i pośrednio wpływa na wytwarzanie mocznika w organizmie.
- Jej inne funkcje sprzyjają gojeniu się ran, wydalaniu amoniaku, produkcji hormonów, a także różnicowaniu komórek.
Biosynteza argininy zachodzi w enterocytach, czyli głównych typach komórek obecnych w błonie śluzowej jelit. Komórki jelita u zdrowego dorosłego człowieka produkują codziennie około 10 g L-cytruliny. Ten nieproteogenny α-aminokwas po uwolnieniu do krwiobiegu dociera do nerek, gdzie zostaje przekształcony w argininę. Innymi słowy, biosynteza tego aminokwasu może zostać zakłócona w przypadku dysfunkcji nerek lub funkcji trawiennych. Stosowanie pokarmów bogatych w argininę, a nawet suplementów diety, staje się niezbędne, gdy ilość endogennej argininy nie jest już wystarczająca do zaspokojenia ilości wymaganych przez organizm. Produkty o wysokim poziomie L-argininy to między innymi: orzechy laskowe, migdały, soczewica, orzeszki ziemne, pistacje, tuńczyk, nasiona lnu.
Korzyści płynące ze stosowania Argininy
Poprawa funkcji seksualnych
Jedną z najbardziej znanych cech, a ponadto najlepiej przebadaną przez naukowców, jest zdolność przezwyciężania dysfunkcji seksualnych, zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Arginina bierze udział w produkcji tlenku azotu, będąc jego bezpośrednim prekursorem, powodując rozszerzenie naczyń krwionośnych w mięśniach gładkich oraz ich zwiększenie poprzez intensywniejszy przepływ krwi. Arginina polecana jest w przypadku takich zaburzeń seksualnych jak: problemy z erekcją czy oziębłość seksualna.
Wzmocnienie funkcji mięśni
W latach 80. większość naukowców mówiła o zdolności L-argininy do zwiększania masy mięśniowej, jednak nowsze publikacje sugerują coś przeciwnego. Zdaniem autorów tych badań ten aminokwas nie jest najlepszym suplementem diety do stosowania u sportowców oraz osób intensywnie uprawiających aktywność fizyczną chcących nabrać masy mięśniowej. Z drugiej strony, te same badania potwierdziły, że jego podawanie może mieć znaczące skutki u osób zaczynających swoją przygodę ze sportem.
Wzmocnienie układu odpornościowego
L-arginina jest często polecana jako wsparcie w konwencjonalnych metodach leczenia, w przypadku infekcji lub ciężkich chorób. Tak jest na przykład w przypadku guzów i nowotworów. Wydaje się, że aminokwas wykazuje aktywność przeciwnowotworową, ale mechanizm jego działania i poziom skuteczności nie są jeszcze w pełni poznane.
Uzupełnienie w leczeniu cukrzycy
Arginina może być podawana jako dodatek do konwencjonalnego leczenia cukrzycy.
Sposób stosowania
L-arginina jest oferowana na rynku w różnych formach: w postaci skompresowanej, proszku, roztworu doustnego lub kapsułek, które zapewniają wygodniejsze stosowanie. Ten związek chemiczny może być również sprzedawany w postaci czystej lub zmieszany z innymi składnikami aktywnymi. Wśród nich znajdują się ekstrakty z piperyny, witaminy, minerały czy wiele innych substancji. Wybór odpowiedniego środka zależy od potrzeby, jaką wymagamy od Argininy. Na przykład, aby wzmocnić układ odpornościowy, preferowane są kapsułki L-argininy w połączeniu z niezbędnymi witaminami i minerałami. Aby poprawić swoje libido, lepiej sięgnąć po suplementy, które oprócz tego aminokwasu oferują inne składniki aktywne i działają jak afrodyzjak. Należy zaznaczyć, że sama L-arginina nie zwiększa masy mięśniowej. Warto więc pomyśleć o połączeniu jej z innymi aminokwasami.
Arginina: dawkowanie
Producenci zalecają dawkowanie aminokwasu od 5 do 10 g dziennie. Działania niepożądane, takie jak ból głowy, biegunka lub problemy żołądkowo-jelitowe, zaobserwowano dopiero przy większych dawkach, które przekraczają 15 g dziennie. L-arginina to suplement diety, który należy stosować ostrożnie. W przypadku przyjmowania innych leków lub suplementów zaleca się konsultację z lekarzem, gdyż mogą one nasilać lub osłabiać jej działanie. Stosowanie Argininy jest surowo zabronione u kobiet w ciąży i karmiących piersią, osób po przebytym zawale mięśnia sercowego, problemach alergicznych lub astmie, niewydolności nerek i marskości wątroby.
Jeśli zainteresował Cię powyższy artykuł i chcesz dowiedzieć się o poziomie tego aminokwasu w swoim organiźmie, koniecznie skontaktuj się z nami poprzez formularz dostępny na stronie głównej. Otrzymasz od nas odpowiednie zalecenia i dzięki nim dasz sobie szansę na długie i zdrowe życie.
Dowiedz się więcej o wlewach witaminowych subskrybując nasz KANAŁ na YouTube.
Zapraszamy również na naszego FACEBOOKA oraz INSTAGRAM.